© ATV

Schotense Annick Van Leuven (57) spurt wél naar wereldtitel: “Bekroning van jaar lang revalideren”

Schoten/Schotland -

Wout Van Aert mag dan net naast de wereldtitel gegrepen hebben, in de Gran Fondo - de wedstrijden voor fanatieke amateurs die eveneens in Schotland gereden werden – veroverden de Belgen wel drie regenboogtruien. Eén ervan werd overhandigd aan de 57-jarige Annick Van Leuven uit Schoten. “De bekroning van een jaar lang revalideren na een heupbreuk”, aldus de gewezen uitbaatster van frituur De Sporthal.

Bron: Jan Auman

Annick Van Leuven kan het nog altijd niet goed geloven. “Vorige zomer brak ik mijn heup. Niet tijdens een wedstrijd of training op de fiets, maar ik maakte thuis een domme uitschuiver”, vertelt Annick, op de terugweg van Schotland naar Schoten.

“Het voorbije jaar stond dan ook in het teken van revalideren en terugvechten om het niveau te halen dat nodig was om hier aan de start te mogen komen. Ik heb afgezien. Dankzij de steun van mijn levenspartner Luc Verhoeven en kinesisten Frank en Danny Moens in Schoten is het toch gelukt en nu ben ik ook nog wereldkampioen. Ongelofelijk!”

Annick kwam uit in de categorie voor vrouwen van 55 tot en met 59 jaar. Er verschenen 57 generatiegenoten aan de start in de straten van de stad Perth. “Er stond een strakke wind wat leidde tot een gesloten koers met weinig ontsnappingen”, doet de Schotense het relaas van haar gouden rit.

Eindspurt

“Na een selectie in het deelnemersveld, reden we uiteindelijk met een groep van 25 rensters naar de meet. Ik had attent gekoerst en wist na een parcoursverkenning ook dat de laatste bocht, op 600 meter voor de finish, cruciaal zou zijn. Ik wachtte mijn moment af en had gelukkig de goede benen voor een sterke eindspurt. Die bleek te volstaan voor de overwinning.”

Het podium na het wk wielrennen Gran Fondo vrouwen, categorie 55-59 jaar in Schotland met centraal wereldkampioene Annick Van Leuven uit Schoten© RR

Zwitsers uurwerk en Schotse knuffel

De leuke extra’s voor de wereldkampioene.© RR

De Duitse Ina Pfuhler en de Ierse Julie Rea werden respectievelijk tweede en derde. Naast veel eer en de gestileerde regenboogtrui houdt Annick ook een chique Zwitsers uurwerk van Tissot en een schattige knuffel in de vorm van een Schotse Highland-koetje over aan haar topprestatie. Haar intussen derde wereldtitel – ze won intussen zeven en vijf jaar geleden twee keer goud in de wedstrijden van de International Cycling Federation – vierde Annick Van Leuven samen met enkele andere Schotenaren.

Ook Nick Kets, Dave Verbeeck, Sabrina Leys en Sven Stevens – alle vier lid van de Schotense wielertoeristenclub Corso Divo – wisten zich namelijk te plaatsen voor dit WK Gran Fondo. “Hele toffe mensen waarmee ik de voorbije week in Schotland een fijne tijd heb doorgebracht en die zelf ook knap gepresteerd hebben. We hebben elkaar gesteund. Dat kwam van pas omdat mijn man Luc er jammer genoeg niet bij kon zijn. Ik dank verder het Belco-Van Eyck Cycling Team voor alle logistieke en morele ‘support’”, aldus Annick, die ook nog lid is van de Schotense WTC De Trappers.

De Ierse Julie vroeg Annick al meteen na de finish of ze volgend jaar in Denemarken haar titel zal verdedigen. “Daar moet ik nog even over nadenken, maar als het lichaam mee wil, zit dat er zeker in”, besluit een dolgelukkige Annick Van Leuven.

De kersverse wereldkampioene met andere Belgische deelnemers aan het WK Gran Fondo, waaronder de vier Schotenaren van club Corso Divo.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV