© ATV

Meteen prijs in Glasgow! Lotte Kopecky verlengt wereldtitel op afvallingskoers: “Nog een boost voor het vertrouwen”

Met evenveel metier als klasse en overmacht verlengde Lotte Kopecky haar wereldtitel op de afvalling. Zo zit de 27-jarige Antwerpse al aan vijf mondiale kronen op de piste en zet ze haar wonderjaar gewoon verder. “Ik nam de juiste beslissingen op het juiste moment.”

Marc Vermeiren
Bron: BELGA

All you can eat: Lotte Kopecky kent er alles van. Een weekend geleden wedijverde ze in de Tour zowel op de mistige flanken van de Tourmalet als tegen het uurwerk met de allergrootste specialisten. Ze won een rit, reed zes dagen in geel gehuld rond, eindigde tweede in de eindstand en topte het puntenklassement. Eerder dit jaar had de 27-jarige Antwerpse ook al de Ronde van Vlaanderen en het Belgisch kampioenschap op haar naam geschreven. En op de afvallingskoers van het WK in Glasgow greep ze meteen glansrijk haar eerste kans op goud beet. “Het is leuk om op deze manier een toernooi te beginnen”, vertelde ze aan Sporza. “Mijn vertrouwen krijgt weer een extra boost.”

Remonteren

Dat Kopecky geen moment uit de frontlinie verdween, toonde hoezeer ze de koers beheerste. “Ik voelde de wedstrijd goed aan en nam op het juiste moment de juiste beslissingen. De aanval van Valentine Fortin (in de ultieme sprint naar goud, nvdr) verraste me een klein beetje, maar al bij al kon ik haar snel remonteren. Ook de twee neutralisaties stoorden me niet echt, al heb ik liever dat de race gewoon verder gaat. Nu kreeg iedereen de kans om even te recuperen.”

Als pistier had ze zich al in 2017 gemeld met een eerste wereldtitel in de ploegkoers. Daar voegde ze de daaropvolgende jaren nog drie gouden medailles (puntenkoers 2021, afvalling en ploegkoers 2022) en twee keer zilver (afvalling en omnium 2021) aan toe. Omdat ze zichzelf opvolgt als primus in de afvalling, zit Kopecky dus al aan vijf mondiale kronen. “Ik zou het heel erg vinden om deze trui af te moeten staan.”

Is dit succes de voorbode voor nog meer? Dinsdag in de puntenkoers en woensdag in het omnium (de enige olympische discipline) krijgt alvast Kopecky nog twee kansen op de Chris Hoy Velodrome. “Ik kan ontspannen rijden, maar er zal dinsdag een grote rode vlag op mijn hoofd staan. Dat wordt niet makkelijk koersen.” En uiteraard hoort ze ook tijdens de wegrit van 13 augustus bij de favorieten, een trofee die ze vorig jaar slechts ternauwernood miste.

© REUTERS

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer