Margot Robbie speelt Barbie.
2023 Invision

"Barbie" is een succes en maakt van Greta Gerwig eerste vrouwelijke soloregisseur van miljardenfilm

De film "Barbie" heeft wereldwijd al een miljard dollar (of 907 miljoen euro) opgebracht in de cinemazalen. Dat berekende filmindustriebedrijf Exhibitor Relations. Regisseur Greta Gerwig is de eerste vrouwelijke soloregisseur die daarin slaagt.

"Life in plastic is fantastic": dat moet regisseur Greta Gerwig denken nu haar film "Barbie" de grens van 1 miljard dollar aan bioscooptickets heeft overschreden. Concreet gaat het om 1,03 miljard dollar, waarvan 459 miljoen in Noord-Amerika. En dat is een primeur voor een vrouwelijke soloregisseur.

Het bedrag hoeft niet te verbazen want sinds "Barbie" in de zalen speelt, scoort de film goed. Met 180.000 bezoekers kende "Barbie" eind juli in ons land bijvoorbeeld al de beste opening van het jaar. In de Verenigde Staten, Mexico en Australië is de film elk weekend al de nummer 1 in de bioscoop.

Daar zit de immense marketingcampagne wellicht ook voor iets tussen. De film met Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken is al maanden alomtegenwoordig. Instagramfilters, hits van sterren als Dua Lipa en Nicki Minaj, maar ook roze consoles en make-upcollecties moesten "Barbie" opnieuw in het collectieve geheugen planten. Met succes, zo blijkt.

Regisseur Greta Gerwig heeft de kassa doen rinkelen.

Meest gelezen