Zonne-energie

Burgers en bedrijven leggen massaal zonnepanelen, overheid blijft achter

© mhb

Slechts op 4 procent van de federale daken liggen zonnepanelen, ondanks de groenen in de regering. ‘Staatssecretaris Mathieu Michel (MR) moet dringend een tandje bijsteken.’

Farid El Mabrouk Siska Thuysbaert

In ons land legden burgers en bedrijven vorig jaar dubbel zoveel zonnepaneleninstallaties als in 2021. Maar liefst 100.000 kwamen erbij. De premies van de Vlaamse overheid, maar vooral de torenhoge energieprijzen, deden velen naar zonne-energie grijpen.

Het staat in schril contrast met de ijver die de overheid aan de dag legt. Op de 887 gebouwen en daken die de Regie der Gebouwen beheert, kwamen er vorig jaar amper drie installaties bij. In totaal liggen er zo op 37 federale daken zonnepanelen. Dat is goed voor maar 4 procent. Als je het verrekent naar het verbruik, dan gaat het om 2,5 procent van de 233.511 megawattuur aan elektriciteit die de federale overheid elk jaar verbruikt.

Toegegeven, er staat nog een aantal grote projecten op stapel – onder meer de daken van het federale parlement, het koninklijk kasteel in Laken, het Jubelpark en een aantal gevangenissen en musea – maar ook dan zal maar 8 procent van de federale daken worden benut.

Volgens Kamerlid Kim Buyst (Groen) moet de staatssecretaris die bevoegd is voor de Regie der Gebouwen, Mathieu Michel (MR), ambitieuzer zijn. ‘Als de overheid zelf meer hernieuwbare energie opwekt, kan de factuur voor de samenleving naar beneden en kunnen we miljoenen besparen’, benadrukt ze.

‘Totaalstrategie’

Buyst verwijst naar haar partijgenoot en minister van Energie Tinne Van der Straeten, die op het vlak van windenergie op zee wel een versnelling hoger schakelt. ‘Zelf in eigen hernieuwbare energie voorzien, is goedkoper, veiliger én beter voor het klimaat. Het is nu aan de staatssecretaris om zijn deel te doen en werk te maken van betere isolatie en renovatie. Én van meer zonnepanelen op onze overheidsgebouwen.’

Mathieu Michel reageert laconiek op de kritiek. De groenen zijn te obsessief bezig met zonnepanelen, meent hij. ‘Zorg dragen voor het klimaat, is meer dan alleen maar zonnepanelen. Die vormen niet altijd de milieuvriendelijkste oplossing’, zegt Michel.

De liberaal wijst erop dat hij al voor 1 miljoen m² minder kantoorruimte heeft gezorgd. ‘En dat levert een besparing op van 30.000 ton CO₂. Wij gaan dus voor een totaalstrategie.’

Vlaanderen iets beter

Op de federale daken van de NMBS liggen er evenmin veel zonnepanelen. Begin vorig jaar waren er nog maar vijf stations met zo’n installatie.

Vlaanderen doet het wat beter. Het heeft ook wel veel meer gebouwen: 2.361 om exact te zijn. 128 – of 5,5 procent – daarvan hebben zonnepanelen. Dat levert in totaal 17 megawatt op. De komende jaren komt er nog een reeks installaties bij.