foto VRT NWS

Mysteries van Vlaanderen: waarom is de aarde blauw in een Gentse wijk? (deel 1)

Gert-Jan en zijn vriendin Barbara schrikken wanneer hun hond Coco enkele maanden geleden blauwe aarde opgraaft in hun tuin in Gent. Het koppel denkt dat het vergif of onkruidverdelger is, maar krijgt van buren te horen dat er al jaren overal blauw in de grond zit. Ze beginnen erop te letten en zien het goedje te pas en te onpas opduiken. Wat is het? Waar komt het vandaan? En, is het gevaarlijk? Radio2 probeert het mysterie op te lossen. 

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit Vlaanderen en Brussel. Met de hulp van luisteraars en experten proberen mysteriejagers Sam De Meulder en Ward Schouppe het antwoord te vinden op geheimzinnige verhalen.

Gert-Jan woont samen met zijn vriendin Barbara en hun hond Coco op een appartement in de Nijverheidskaai in Gent, op de grens tussen Gentbrugge en Sint-Amandsberg. Coco is jong en enthousiast en moet dus vaak uitgelaten worden. Tijdens een wandeling, een aantal maanden geleden, gebeurt er iets vreemds. De hond graaft felblauwe aarde op in de tuin aan de garagebox. En, ook elders blijkt er blauw in de grond te zitten. 

"We waren in paniek, we dachten dat het vergif was", zegt Gert-Jan. "Er was ook een andere piste: verdelger voor onkruid. Hier achter het huis groeit het welig, dus dat zou gekund hebben." De twee theorieën vervallen al snel na wat onderzoek. "Het bleek ongevaarlijk voor de hond. Het moet dus iets anders zijn, maar wat?" Gert-Jan spreekt zijn buren en zijn huisbaas aan en die halen hun schouders op. "Ze vertelden me dat het algemeen geweten is dat hier al jaren op sommige plaatsen blauw in de grond zit." 

foto VRT NWS - Barbara toont enkele blauwe stenen, hond Coco op de achtergrond

Gert-Jan snapt niet dat iedereen laconiek reageert. "Het is een superfel soort blauw. Ik heb vroeger stenen verzameld en het doet me denken aan lapis lazuli. Het zit hier in verschillende vormen: een harde zandsteen die uit elkaar valt als je er op drukt, en gewoon ook poeder." Gert-Jan wijst stukjes blauw aan. "Sinds we het weten, zien we het overal. We denken dat het door de mens gemaakt is." Hij toont een put aan de straatkant. "Ze zijn aan het werken aan de elektriciteit en je ziet het blauw er overal liggen. Niemand kijkt er nog van op, dat is toch raar?"

"Ik wil gewoon weten of ik me zorgen moet maken of niet. Ik wil niet dat ons, of Coco, iets overkomt", besluit hij. Radio2 belooft voor Gert-Jan op zoek te gaan naar antwoorden, met de hulp van luisteraars én experten.  

Meest gelezen