Belgische scouts worden geëvacueerd op Wereldjamboree: met bussen naar Seoel

De Belgische delegatie van zo’n 1.250 scoutsleden op de Wereldjamboree in Zuid-Korea wordt dan toch geëvacueerd, door de dreiging van tyfoon Khanun. De Belgische ambassadeur is al ter plaatse geweest op het kampterrein.

jvh

Khanun houdt al dagenlang lelijk huis in Japan en China, en zou nu op weg zijn naar Zuid-Korea. De tyfoon zou volgens de Zuid-Koreaanse meteorologische dienst deze week aan land kunnen gaan, al wordt er ook rekening gehouden met een scenario waarin de tyfoon nog van richting verandert.

De organisatie van de Wereldjamboree – die doorgaat in de SaeManGeum-polder, in het zuidoosten van het land – heeft volgens woordvoerder Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen daarom beslist om het kampeerterrein preventief volledig te ontruimen. Een kleine 40.000 scouts moeten dus elders onderdak vinden.

Het Belang van Limburg is voor een artikel op zoek naar ouders van kinderen die op dit moment in Zuid-Korea zitten. Neemt jouw zoon of dochter deel aan de Jamboree? Hoe gaat het met hem of haar? Hoe is de sfeer op dit moment op het terrein? Laat het ons weten.

Vanaf dinsdagochtend

Alle deelnemers worden vanaf dinsdagochtend met bussen geëvacueerd richting Seoel. “Deze gecontroleerde operatie wordt ondersteund door de World Organization of the Scout Movement en het Koreaanse leger, zodat alles kalm en goed georganiseerd kan verlopen en de delegaties van elk land zoveel als mogelijk samen kunnen blijven in hun contingent.”

“Met deze vroegtijdige evacuatie wil men alle voorzorgen nemen, nu de aangekondigde storm nog niet aan land is. De meer dan 40.000 aanwezige scouts kunnen op die manier komende dagen nog een alternatief programma aangeboden krijgen t.e.m. het einde van deze Jamboree voorzien op 12 augustus.”

Voorzorg

“Met deze vroegtijdige evacuatie wil men alle voorzorgen nemen, nu de aangekondigde storm nog niet aan land is. De meer dan 40.000 aanwezige scouts kunnen op die manier de komende dagen nog een alternatief programma aangeboden krijgen tot en met het einde van deze Jamboree voorzien op 12 augustus.”

De Belgische ambassadeur in Zuid-Korea is intussen ter plaatse geweest op de kampsite, zegt Wouter Poels, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

“We staan ook continu in overleg met de Belgische delegatie daar”, zegt Poels. “Zij hebben ons laten weten dat zij de evacuatieprocedure zullen volgen. Zij hebben ook aangegeven dat zij geen nood hebben aan extra bijstand van ons, of van een interventie van Buitenlandse Zaken. Onze ambassade daar blijft de zaak opvolgen en de veiligheid van onze landgenoten staat uiteraard voorop.”

Moeizame organisatie

Zuid-Korea zuchtte de afgelopen dagen ook al onder temperaturen die opliepen tot 38 graden. De autoriteiten moesten de organisatie van de Wereldjamboree daardoor ter hulp schieten. De Britse en Amerikaanse scouts hadden omwille van de hitte al afgehaakt, maar desondanks ging het evenement gewoon door.

De Wereldjamboree is het grootste internationale jeugdkamp ter wereld, met zo’n 43.000 jongeren uit 160 landen.

© AP

© AP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer