Waarom zijn rode paprika's duurder dan groene? En waarom is dat niet in alle supermarkten het geval?
Paprika’s zijn gezond, veelzijdig én geven een kleurrijke toets aan ieder gerecht. Maar wie de paprika’s handmatig weegt in sommige supermarkten ziet vaak een prijsverschil tussen de groene, oranje, gele en rode op het prijsstickertje verschijnen. Hoe komt dat? Waarom betalen we niet in elke supermarkt evenveel voor één variant? Tom Vermeiren van Papriverm legt uit.
Ga je boodschappen doen, dan zal kiezen voor een huismerk, een product met biolabel of iets uit de verstoog voor een heel andere rekening zorgen wanneer je afrekent. Voor de populaire paprika is er onderling zelfs een verschil. De rode paprika’s lijken in de supermarkt doorgaans duurder dan de andere vaak voorkomende groene, gele of oranje varianten.
Van de veiling tot de supermarkt
Tom Vermeiren van Papriverm in Diest teelt zelf op duurzame wijze 2,5 hectare gele en 2,5 hectare rode paprika’s en weet alles over hun prijzen. “Onze paprika’s gaan niet naar de Belgische veilingen, maar rechtstreeks naar de groothandel. Daar zit een heel verkoopproces tussen. Maar uiteindelijk kijkt iedereen naar de veilingklanten.”
In België zijn er drie hoofdveilingdagen: op maandag, woensdag en vrijdag. Aan de hand van een veilingklok beslissen kopers met één duw op de knop wanneer ze paprika willen aankopen aan een bepaalde prijs. Hoe sneller je drukt, hoe meer je betaalt. Hoe langer je wacht, des te groter de kans dat je niets hebt. “Wij werken met dagprijzen, puur vraag en aanbod. Is er veel aanbod van een bepaalde kleur paprika, dan zakt de prijs. Is er weinig aanbod en veel vraag, dan stijgt de prijs.”
Hoe komt het dat de prijs verschilt per kleur?
De rode paprika is veruit het populairste ras. Elke kleur paprika heeft zijn eigen ras of hybride. Groene paprika’s hebben traag kleurende soorten. Om geen bontverkleuring of half-gekleurde paprika’s in de winkel te hebben, moet je ze beoordelen op andere zaken dan hun kleur zoals hardheid en vruchtsteeldikte. “Een groene paprika is eigenlijk een onrijpe variant van de gele, oranje of rode paprika’s, die veel trager verkleurt. Gele, rode en oranje paprika’s komen van verschillende planten. Groene paprikatelers plukken meer kilo’s per m². Dit geeft een lagere kostprijs per kg voor de teler.”
De zoete puntpaprika stijgt ieder jaar in populariteit, daardoor krijg je ook weer prijzen gebaseerd op vraag en aanbod.
Omdat het rijpingsproces veel korter is voor groene varianten, zijn ze dus goedkoper dan rode paprika’s. De gekleurde varianten doen het overigens ook goed vanwege hun veel zoetere smaak – het gevolg van de laatste stop te zijn in het rijpingsproces. Hierdoor zullen supermarkten er doorgaans een hoger prijskaartje aan vasthangen. “De zoete puntpaprika stijgt ook ieder jaar in populariteit”, vervolgt Tom. “Hier krijg je dus ook weer prijzen gebaseerd op vraag en aanbod.” Binnen die vrije markt geldt ook dat hoe populairder een product is, hoe duurder iets wordt. “Het hele jaar heb ik zelf minder geld gekregen voor mijn gele paprika’s. Recent is dat gedraaid. Nu ligt die weer 10 tot 20 procent hoger”, aldus Tom.
Supermarkten kiezen zelf
Wie supermarkten vergelijkt, zal merken dat in sommige supermarkten de prijs van verschillende kleuren paprika’s wél dezelfde is. Hoe kan dat dan? “Supermarkten plakken daar een eigen prijs op. Prijzen veranderen niet van de ene dag op de andere. Supermarkten bewegen mee, maar aan een trager tempo”, vervolgt Tom. “Hun standaardprijs ligt gemiddeld wat hoger. In het voorjaar is dat bijna zonder marge. Vorig jaar was er weinig product, maar waren de prijzen goed. Supermarkten hielden rekening met de hogere betalingen voor gas en de gevolgen van Spanje dat met slecht weer te kampen had.”
Het goedkopere prijskaartje van ‘probleempaprika’s’
Het perfecte rijpings- en kweekproces valt niet altijd te garanderen. Bontgekleurde paprika’s met kromme vormen belanden ook al eens in de supermarkten. “Lidl koopt bijvoorbeeld partijen op die net niet voldoen aan de hoge consumenteneisen”, aldus Tom. “Wanneer we partijen hebben van iets mindere kwaliteit, kunnen zij logistiek snel schakelen. Op één dag liggen deze paprika’s in hun winkels die ’s avonds meestal zijn leeggekocht. Dat werkt, want wat net geen extra kwaliteit is blijft minder lang vers. Daardoor kan je ze aan een goedkopere prijs aanbieden.”
Voor de perfecte, zoetere rode paprika betaal je dus gemiddeld het meest. Kijk je echter gewoon naar de smaak en wat je ermee kan doen in je gerecht, heb je keuze te over in de supermarkten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Gouden Giro1
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
Zaterdag is het eindelijk zover: dan gaat de Ronde van Italië van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Giro en maak kans op 5.000 euro cash en nog heel wat andere prachtige prijzen dankzij HLN. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven