Dit zijn de eerste vijftien winkels van Delhaize die een zelfstandige eigenaar krijgen

De winkelketen Delhaize kondigt in een persbericht aan welke winkels in oktober en november in handen zullen komen van zelfstandige uitbaters. Uiteindelijk staat alle 128 winkels hetzelfde lot te wachten.

Waarom is dit belangrijk?

De plannen van Delhaize om alle winkels over te dragen aan zelfstandige uitbaters hebben de voorbije maanden de spanningen doen oplopen. De medewerkers van verschillende winkels hebben als reactie op dat nieuws meermaals het werk neergelegd. Desalniettemin is het bestuur van de grootwarenhuisketen vastberaden om de plannen door te zetten.

In het nieuws: Het bestuur van Delhaize wil dat tussen oktober en november 15 winkels werken met een zelfstandige uitbater.

  • Het gaat om vestigingen in Ieper, Izegem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Deurne (Herentalsebaan), Wilrijk, Hancar, Mutsaard, Boendaal, Flagey, Nijvel, Bouffioux, Rocogne.
    • “Dit is een belangrijke stap voor onze medewerkers van onze supermarkten, onze nieuwe zelfstandige ondernemers, onze klanten en onze leveranciers. Samen bouwen we verder aan een duurzame toekomst voor het Delhaize-merk”, klinkt het in een persbericht.
    • De overnemers zijn vijf ondernemers die nu al een supermarkt hebben, vijf werknemers die zelfstandige worden en vijf ondernemers die voor het eerst samenwerken met Delhaize.
  • In totaal zijn er 400 kandidaten om één van de Delhaize-winkels over te nemen.
    • Delhaize laat weten dat er voor alle supermarkten in eigen beheer ten minste 1 kandidaat is en voor 90 procent zijn er ten minste 2 kandidaat-overnemers.
    • “De komende maanden komen er op geregelde tijdstippen nieuwe aankondigingen over bijkomende supermarkten die de overgang naar zelfstandige Delhaize-supermarkten zullen maken”, aldus de keten.
  • Het is uiteindelijk de bedoeling om alle 128 winkels over te dragen aan zelfstandigen. “Met het aangesloten partnershipmodel zal Delhaize in de toekomst nog beter in staat zijn om in te spelen op markttendenzen, het evoluerende consumentengedrag en de lokale omgeving”, merkt de keten op.

Sociale spanningen

Terugblik: Delhaize kondigde in maart al aan dat de winkels verzelfstandigd zullen worden.

  • Dat was niet naar de zin van de vakbonden die sindsdien meerdere sociale acties op poten hebben gezet. Zij maken zich onder meer zorgen over de impact van die beslissing op de arbeidsvoorwaarden. Volgens de vakbonden zullen de medewerkers minder verdienen in de nieuwe situatie, of zullen sommigen hun job verliezen. Delhaize daarentegen blijft volhouden dat de huidige arbeidsvoorwaarden blijven gelden.
    • “Bij de overgang van supermarkten in eigen beheer naar supermarkten uitgebaat door zelfstandige ondernemers behouden alle medewerkers van de betrokken supermarkten hun tewerkstelling en hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden conform de CAO 32bis”, aldus Delhaize in het persbericht.
  • In het persbericht noemt Delhaize nog enkele garanties voor de medewerkers.
    • Zo zullen ze een transitiepremie krijgen van 1.500 euro. Die wordt verhoogd met 100 euro per jaar anciënniteit. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de winkel in kwestie bepaalde omzetdoelstellingen halen.
    • Winkelmedewerkers in tijdskrediet behouden hun huidige premies: Delhaize zal in de toekomst het verschil bijpassen, zowel voor de sectorpremie als de bedrijfspremie.
    • Werknemers kunnen hun overuren overhevelen. Ze kunnen ook op verzoek van de medewerker worden uitbetaald bij de transitie. (cv)

Meer