© AP

Dodentol door noodweer in Slovenië loopt op naar 6

In Slovenië heeft het noodweer nog twee extra dodelijke slachtoffers geëist, wat de totale dodentol op zes brengt. Maar er is ook goed nieuws: op maandag verwacht het nationale milieuagentschap nog maar een paar regenbuien en het waterpeil van de rivier de Mur, op de grens met Oostenrijk, is sinds zondagavond aan het dalen. Het gevaar voor aardverschuivingen blijft wel, vanwege de natte grond.

jvh
Bron: BELGA

Sinds vrijdag zorgt de zware regenval in het land voor overstromingen en aardverschuivingen. Dorpen werden geëvacueerd, wegen en spoorwegen stonden blank en er brak een dam. Premier Robert Golob schat de totale schade op meer dan 500 miljoen euro. In twee derde van het land werd energie- en wegeninfrastructuur getroffen en raakten honderden woningen beschadigd. Volgens de premier gaat het om “de ergste natuurramp” sinds het land in 1991 een onafhankelijke staat werd.

Om de ravage in Slovenië op te ruimen heeft het land bij de Europese Unie gevraagd om tientallen graafmachines en noodbruggen. Ook bij de NAVO vroeg het land om extra bruggen, vijf militaire helikopters en tweehonderd militairen voor reddingsoperaties en hulpverlening.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer