400 bezwaren ingediend tegen herinrichting Brusselse Ring: "Erg weinig voor een project van deze schaal"

Er zijn zo'n 400 bezwaarschriften ingediend tegen de herinrichting van de Brusselse Ring. De bezwaren gaan voornamelijk over de impact op de natuur, de afwatering en de mogelijke verslechtering van de luchtkwaliteit. De Werkvennootschap, de organisatie van de Vlaamse overheid die de werken zal uitvoeren, vindt het aantal ingediende bezwaren weinig voor een project op zo'n grote schaal.Ā 

Het openbaar onderzoek naar de plannen voor de herinrichting van de Ring rond Brussel heeft een 400-tal bezwaren opgeleverd. In Zaventem zou er een parallelstructuur komen tussen de verkeerswisselaars van de Ring met de E40 richting Leuven en de E19. Op de grote knooppunten zullen bestuurders moeten kiezen tussen doorgaande Ring (drie rijstroken) of de parallelle Ring (twee rijstroken).

Tussen de verkeerswisselaars van de E40 richting Gent en de A12 worden de op- en afritten heringericht. De autostrade krijgt er in beide richtingen vier rijstroken. Daarnaast komen er 32 nieuwe of vernieuwde verbindingen voor fietsers en voetgangers, nog eens 30 ecologische verbindingen, en er wordt twee hectare onthard.

Openbaar onderzoek

Na de bekendmaking van de plannen werd een openbaar onderzoek gehouden, waarbij mensen of verenigingen eventueel bezwaar konden indienen. Dat onderzoek werd afgerond op 30 juni. Tijdens de afgelopen maand maakte De Werkvennootschap de balans op.Ā 

"Er zijn ongeveer 360 bezwaren ingetekend en nog eens 40 adviezen gegeven", zegt woordvoerder Marijn Struyf. "Bij de vorige publieke raadpleging waren het er zo'n 704, dus nu zijn het er 300 minder. Dat is dus sowieso al positief. Voor een project van deze schaal en met zoveel betrokken gemeenten en grondgebieden - en dus veel inwoners, bedrijven en belanghebbenden - zijn 400 bezwaren overigens echt wel weinig. De overlegmomenten hebben dus hun nut bewezen."

Amper 79 van de 400 bezwaren komen van mensen, verenigingen of bedrijven uit Brussel

Marijn Struyf, woordvoerder De Werkvennootschap

Volgens de woordvoerder komen steeds dezelfde bezorgdheden terug.Ā "De meeste bezwaren gaan over lucht- en geluidskwaliteit, de impact op het klimaat, de verkeershinder, enzovoort", weet Struyf. "Ook opmerkelijk is dat amper 79 van die 400 bezwaren van mensen, verenigingen of bedrijven uit Brussel komen."

Er waren een honderdtal identieke bezwaren, komende van de Zaventemse wijkverenigingĀ 1932 WORKS. Zij zijn bezorgd dat de herinrichting van de Brusselse Ring onderĀ meer megafiles en sluipverkeer door de dorpscentra zal veroorzaken. Ook de stad Vilvoorde gaf al een negatief advies uit vrees voor zware negatieve mobiliteitseffecten.

Verder verloop

Na de afronding van het openbaar onderzoek wordt het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) definitief vastgesteld. "Vanaf nu tot oktober volgt de verdere verwerking van alle adviezen en bezwaarschriften door ons planteam", aldus woordvoerder Marijn Struyf.

"Begin november volgt de principiƫle vaststelling door de Vlaamse regering gevolgd door een advies van de Raad van State. Begin februari 2024 volgt dan de definitieve vaststelling door de Vlaamse regering waarop de omgevingsvergunningsaanvraag ingediend kan worden. In november koppelen we ook terug naar de burgers en het brede publiek."

Meest gelezen