Archiefbeeld ter illustratie.
Europa Press 2023

België schroeft ontwikkelingshulp voor Niger gedeeltelijk terug na militaire staatsgreep

België schroeft een deel van zijn ontwikkelingshulp voor Niger terug. Het zogenoemde 3D-project in Torodi wordt voorlopig stopgezet. Het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel zal zijn activiteiten in het land ook verminderen. De Belgische humanitaire hulp in Niger gaat wél voort.

In tegenstelling tot andere landen steunt België de Nigerese overheid niet rechtstreeks. De Belgische regering zag een week geleden dan ook nog geen reden om de Belgische ontwikkelingshulp aan Niger op te schorten, zoals andere landen wel deden. De militaire samenwerking met Niger werd wel meteen opgeschort.

Nu heeft België beslist om toch ook een deel van de ontwikkelingshulp terug te schroeven. Het gaat met name over het zogenoemde 3D-project in Torodi, in het westen van het land, op zo'n 50 kilometer van de grens met Burkina Faso. 3D staat voor defensie, diplomatie en ontwikkelingssamenwerking (defence, diplomacy, development). In Torodi zou België helpen met de bouw van een kazerne, waarrond sociale projecten opgezet zouden worden, met als doel het vertrouwen van de bevolking in de overheid te versterken. 

België is echter tot de conclusie gekomen dat het in het Torodi-project "niet langer mogelijk zal zijn om nog resultaten te boeken zolang de huidige junta aan de macht is". Het ging om een project ter waarde van 4,5 miljoen euro. Dat geld wordt nu "bevroren".

"We zullen dag na dag proberen te monitoren hoe de situatie evolueert", zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) vorige week nog. België houdt daarbij de veiligheid van de eigen mensen in Niger in het oog - "voorlopig zijn die niet in gevaar", klinkt het vandaag - en kijkt of de projecten nog impact hebben.

Het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel zal zijn activiteiten in Niger ook op een lager pitje zetten. "Alle Europese medewerkers zijn ondertussen geëvacueerd. De aanwezigheid is teruggebracht tot een minimale bezetting, met een rotatie van een kleine groep regionale en lokale medewerkers", laat Gennez in een persbericht weten.

De beslissing om een deel van de samenwerking op te schorten, "is niet licht genomen", zegt Gennez. "Onze projecten komen de Nigerese bevolking rechtstreeks ten goede. Deze beslissing heeft directe gevolgen voor de mensen daar."

Door de ontwikkelingshulp deels terug te schroeven, stuurt België volgens Gennez "een duidelijk signaal naar de militaire machthebbers: jullie acties zijn niet zonder gevolgen". De Belgische regering zal in de komende dagen en weken nauw opvolgen of ook andere projecten eventueel teruggeschroefd moeten worden, "als de werking en impact ervan onder druk komt te staan of als de veiligheidssituatie onhoudbaar" wordt.

De Belgische humanitaire hulp in Niger gaat wel voort, benadrukt Gennez. "Gezien de huidige situatie is het waarschijnlijk dat de humanitaire noden sterk zullen toenemen. Ook in Mali en Burkina Faso lopen de Belgische humanitaire projecten onveranderd door. Een recente evaluatie toonde aan dat de Belgische ngo's, samen met hun partners, bevredigende resultaten boeken."

HERBEKIJK - "Geen veiligheid zonder vooruitgang": Belgische ontwikkelingssamenwerking en militaire hulp voor Niger (3/6/23):

Videospeler inladen...

Meest gelezen