Beeld: Reuters

Russische aanvoerlijnen op de Krim beschadigd na Oekraïense raketaanval

Oekraïne heeft gisteravond een aanval uitgevoerd op de Tsjongarbrug, die het Oekraïense vasteland verbindt met de Krim. Dat melden de Russische autoriteiten en het Oekraïense leger. Het is al de tweede keer dat Oekraïne de brug onder vuur neemt. Ook een kleinere brug, die het noordoosten van het schiereiland met de Oekraïense stad Genitsjesk verbindt, is beschadigd. 

"De vijand heeft een raketaanval gelanceerd in de regio van de Tsjongarbrug in het noorden van de Krim", zegt Sergei Aksjonov, hoofd van de Russische autoriteiten in de Krim. Dat schiereiland werd in 2014 door Rusland geannexeerd en is een populair doelwit geworden voor Oekraïne. Het wegdek raakte daarbij beschadigd en het verkeer moest worden omgeleid. Ondertussen zijn ook herstellingswerken van start gegaan, laat Aksjonov weten.

Ook de Oekraïense afdeling Strategische Communicatie meldt dat de raketaanval het wegdek heeft beschadigd. De aanval maakt deel uit van een bredere doelstelling van het Oekraïense leger om de Russische aanvoerlijnen naar het front te verzwakken. De Tsjongarbrug ligt namelijk op de route die het Russische leger gebruikt om zich te verplaatsen tussen de Krim en de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. 

De afdeling meldt daarbij ook dat het een kleinere brug, die het noordoosten van het eiland met Genitsjesk verbindt, op het Oekraïense vasteland, heeft geraakt. Geen verdere details werden daarbij vrijgegeven. De toestand van de brug en de gebruikte munitie kon nog niet worden geverifieerd. 

De Russische regionale gouverneur van Cherson, Vladimir Saldo, zegt dat bij de aanval één burger gewond is geraakt. Ook een gaspijplijn ter hoogte van de Genitsjeskbrug raakte beschadigd. Daardoor komen meer dan 20.000 mensen zonder gas te zitten, volgens Saldo. Verder zegt hij dat ook een school beschadigd raakte. 

Meest gelezen