2010 George Napolitano

William Friedkin, de regisseur van "The exorcist" en "The French connection", is overleden

Filmmaker William Friedkin (87) is overleden. Dat melden Amerikaanse media. Hij is vooral bekend als regisseur van de Oscarwinnende politiefilm "The French connection" (1971) en horrorklassieker "The exorcist" (1973).

Friedkin was een van de belangrijkste regisseurs van de jaren 70. Hij behoort tot dezelfde generatie auteurfilmmakers als bijvoorbeeld Francis Ford Coppola ("The godfather" en "Apocalypse now"). Friedkin brak op zijn 36e definitief door met de politiefilm "The French connection" met Gene Hackman en Roy Scheider.

De film werd op locatie in New York gefilmd in een documentairestijl, wat toen heel vernieuwend was. In de film zit een zeer spannende achtervolgingscène die zonder toestemming van de lokale autoriteiten op de openbare weg is gefilmd.

"The French connection" was een groot commercieel succes en won maar liefst 5 Oscars. Onder meer die van Beste Film en Beste Regisseur. Friedkin is daarmee nog steeds de jongste regisseur die ooit die Oscar won.

BEKIJK - Trailer van "The French connection":

Daarna verbaasde hij vriend en vijand door een horrorfilm te regisseren. "The exorcist" op basis van de roman van William Peter Blatty. De film was meteen goed voor een controverse: veel kijkers vonden de film te eng, op verschillende plaatsen werd de film zelfs verboden.

Mede dankzij de controverse groeide "The exorcist" uit tot een echte cultklassieker en kreeg verschillende vervolgfilms. "The exorcist" is een van de meest succesvolle films ooit. De film zou ruim 441 miljoen dollar opgebracht hebben, niet slecht voor een film met een budget van naar schatting 11 miljoen dollar.

De film was genomineerd voor 10 Oscars, maar kon er maar twee verzilveren: die voor Beste Script en Beste Geluid.

BEKIJK - Trailer van "The exorcist":

Hij bleef tot een stuk in de 21e eeuw films maken, maar kon nooit meer het succes van "The French connection" en "The exorcist" overtreffen. Zo regisseerde hij onder meer "To live and die in L.A.", "Cruising" en "Rules of engagement". Hij regisseerde ook afleveringen van tv-series als "The twilight zone" en "CSI".

Friedkin is vandaag overleden in Los Angeles. Details over de precieze doodsoorzaak zijn niet bekend. Hij is 87 jaar oud geworden.

Meest gelezen