Jongste Aziatische olifant (2) uit Pairi Daiza onverwacht overleden

In dierenpark Pairi Daiza is een jonge Aziatische olifant overleden. Sayun werd amper twee jaar en was de jongste telg uit de kudde. De olifant overleed aan de gevolgen van het olifantenherpesvirus, een van de meest voorkomende doodsoorzaken van jonge olifanten. 

Sayun werd op 18 december 2020 geboren in Pairi Daiza, in Brugelette (Henegouwen). Ze was amper twee jaar, en net voor die jonge olifanten vormt het ongeneeslijke herpesvirus EEHV (Elephant Endotheliotropic Herpesvirus) een ernstige bedreiging. Hun eigen immuunsysteem is nog niet sterk genoeg om het virus zelf te bestrijden en de moedermelk kan niet langer alle benodigde antilichamen leveren.

Sayun had volgens het dierenpark geen schijn van kans tegen het virus. De eerste symptomen (lusteloosheid en eetlustverlies) werden op zondagmiddag snel gevolgd door inwendige bloedingen (kenmerkend voor het olifantenherpesvirus). Een injectie met bloed van twee andere olifanten uit Pairi Daiza -bloed dat rijk was aan antilichamen- was niet voldoende. Sayun stierf rond 19 uur vanavond, omringd door haar familie.

Volgens het dierenpark is de olifantenfamilie zich heel erg bewust van het verlies. Ook de verzorgers en dierenverzorgers zijn er het hart van in. Ze beloven in nagedachtenis van Sayun hun inspanningen te verdubbelen om bij te dragen aan de ontdekking van een vaccin tegen het olifantenherpesvirus.

Meest gelezen