Vermoeid uit je bed? Probeer dan elke dag op dit tijdstip te eten (en ja, het heeft écht effect)
Breng jij de dag ook vaak al geeuwend door vanaf het moment dat je uit je bed stapt? Dan kan kijken naar wanneer je eet een grote verandering in je vermoeidheidsgevoel teweegbrengen. Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek heeft het tijdstip waarop je eten naar binnenspeelt een groter effect dan je zou denken. Wanneer eet je dan het best om je energieker te voelen?
Niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je dat precies eet is van belang. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan het Salk Institute in de VS, waarbij de onderzoekers de eettijden van muizen voortdurend aanpasten. Wat bleek? De muizen bij wie de eetmomenten heel de tijd veranderen, voelden een verandering in verschillende onderdelen van het lichaam. Die veranderingen hadden een impact op het bioritme en op de productie van verschillende hormonen. De conclusie? Dat we ons lichaam én ons bioritme in de war brengen wanneer we altijd op andere tijdstippen eten.
Wat heeft wat we eten te maken met ons bioritme?
“Hormonen zoals melatonine maken je slaperig”, legt Emily Leeming uit aan de Britse krant The Guardian. Ze is darmgezondheidsdeskundige aan het King’s College in Londen. “Het stresshormoon cortisol maakt je daarentegen alerter. Wanneer je interne klok of bioritme van slag is, kunnen deze hormonen op de verkeerde momenten vrijkomen.”
De voornaamste manier waarop ons lichaam probeert uit te zoeken of het nu dag of nacht is: daglicht. Wanneer de zon opkomt, weet ons lichaam meteen dat het wakker moet zijn. “Maar ook onze eetgewoonten spelen daarbij een grote rol”, stelt diëtist Pieter Brughmans vast, ter aanvulling op de nieuwe studie. “Wanneer je op regelmatige tijdstippen eet, help je jezelf om consequent gezondere keuzes te maken. Als we kijken naar onze biologische klok, het centrum in ons brein dat ons probeert te helpen met weten hoe laat het is, dan vinden er veel processen in ons lichaam plaats die met die klok meegaan. Eten is één van de manieren om ons lichaam te laten weten welk specifiek moment het is. Op voorwaarde dat we dat op dezelfde tijdstippen doen. Anders werkt het verwarrend voor je lichaam, en kan je jezelf vermoeider voelen.
Zijn er ‘juiste’ momenten om te eten, om minder vermoeid te zijn?
Een bioritme dat effectief in balans is, vertelt je lichaam probleemloos wanneer het dag is of wanneer het tijd is om in bed te kruipen. Door die balans zal je jezelf alerter en energieker voelen. In de avond werkt dat andersom: je wordt moe, waardoor je makkelijk de slaap kan vatten. Dat zorgt er dan weer voor dat je de volgende dag voldoende energie hebt.
“Voeg daar nog gebalanceerde maaltijden aan toe en je zal energie hebben voor de rest van de dag. Die balans vind je door te letten op voedingsstoffen én portiegroottes. Eten verteren kost ook energie. En véél eten kost je lichaam véél energie. Voel je je suf na de maaltijd? Dan heb je waarschijnlijk meer gegeten dan nodig was en dan heeft je lichaam meer energie nodig voor de vertering.”
Gebalanceerde maaltijden op regelmatige tijdstippen is dus de conclusie. “Het specifieke tijdstip of het aantal maaltijden zijn minder belangrijk dan consequent diezelfde tijdstippen aanhouden. Probeer dat dus zoveel mogelijk te doen, in de mate van het mogelijke. Perfectie hoeft niet”, aldus Pieter. Ontbijt jij dus liever om 10 uur in plaats van om 7 uur, omdat dat beter in je planning past, dan is dat helemaal oké. Zolang je maar een vast patroon aanhoudt. Hierdoor zal je lichaam ‘weten’ dat het etenstijd is en de nodige processen in gang zetten, zoals insuline afgeven net voor de maaltijd, klaar om suikers uit je eten te halen. Zo zal je uiteindelijk meer energie krijgen en je wakkerder voelen.
Voorbeelden van maaltijden die vermoeidheid kunnen tegengaan
• Ontbijt met fruit en water – Geef jezelf de tijd om even wakker te worden. Drink je graag koffie? Doe dat pas 90 minuten na het opstaan, anders heb je een extra energiedip in de namiddag. Probeer natuurlijk wakker te worden. Wat kan je doen? Koud water op je gezicht aanbrengen, 5-10 min bewegen, of door middel van daglicht of fel licht.
• Lichte lunch – Bijvoorbeeld volkorenbrood, met wat kerstomaten en/of stuk fruit.
• Snack (16 uur) – Heb je een energiedip? Neem dan bijvoorbeeld yoghurt of vers fruit. Honger? Ga dan voor een volkoren cracker met mager beleg of een tas soep.
• Avondmaal – Groenterijke maaltijd: aardappel of volkorenpasta, rijst, wrap… Let op je porties! Als je veel kaas of saus gebruikt, probeer dan te minderen en wat extra op smaak te brengen met kruiden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
Iedereen heeft wel een herbruikbare drinkfles in de kast staan. Ze zijn praktisch, verminderen de hoeveelheid plastic afval en helpen ons voldoende water te drinken. Maar zijn ze wel hygiënisch? En hoe was je ze het best uit? Microbioloog Tom Coenye en Liesbeth Verboven van het Poetsbureau Part of Glowi beantwoorden zes vragen. -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
vtwonen
Schoonmaken met scheerschuim? Voor deze tien plekken - van de oven tot het toilet - is het een tovermiddel
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven