Het leeg ogende kampeerterrein.

Evacuatie van duizenden scouts op Wereldjamboree in Zuid-Korea: "Belgen zijn allemaal vertrokken, het verliep vlot"

Op dit moment zijn duizenden scouts, die deelnemen aan de Wereldjamboree, op weg naar een nieuwe kampplaats in Zuid-Korea. De meesten trekken naar de hoofdstad Seoel, maar er zijn ook kampplaatsen op andere locaties. De Belgen zijn intussen allemaal vertrokken met de bus en verzamelen in Incheon, in de buurt van een campus van UGent. De evacuatie verliep vlot, zegt Jasper Hulsmans van de Belgische scoutsdelegatie.

Vanochtend is de ontruiming van de Wereldjamboree in Zuid-Korea gestart. Met de komst van tropische storm (niet langer tyfoon) Khanun wordt geen enkel risico genomen.

In tegenstelling tot eerdere berichten zullen niet alle scouts naar Seoel worden overgebracht. Er komen kampplaatsen op zeven andere locaties.

Het gaat naast Seoel om de steden Incheon, Daejeon en Sejong en de provincies Gyeonggi-do, Chungcheongnam-do, Chungcheongbuk-do en Jeollabuk-do. Slaapplekken worden voorzien in gebouwen van scholen, universiteiten en opleidingscentra.Ā 

Vertrekkende scouts, "gepakt en gezakt".
AFP or licensors

Op Zuid-Koreaanse campus van UGent

De ruim 1.200 Belgische scouts trekken naar Incheon, een havenstad nabij Seoel. Ze krijgen er onderdak in gebouwen van de universiteit.Ā 

Belgen allemaal naar dezelfde universiteit

Jasper Hulsmans van de Belgische scoutsdelegatie

Jasper Hulsmans van de Belgische delegatie is nog op het kampterrein. "Iedereen is al een paar uur van het kampeerterrein af. De Belgen trekken allemaal naar dezelfde universiteit, in de buurt van een campus van de universiteit van Gent. Onze ambassadeur heeft het daar met de lokale burgemeester over gehad", aldus Hulsmans. Hij kijkt terug op een vlotte evacuatie.Ā 

BEKIJK - Belgische scouts worden geƫvacueerd:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Belgische delegatieleider Jasper Hulsmans over de evacuatie van de scoutsgroepen:

Videospeler inladen...

Grote verhuizing met 1.022 bussen

Met 1.022 bussen worden de 40.000 deelnemers uit 156 landen overgebracht naar hun nieuwe accommodaties.Ā Tara Prinsier, die bij een scoutsgroep uit Roeselare zit, is onderweg.

"We zitten sinds vanochtend in de bus richting Incheon waar we de komende dagen gaan slapen op de universiteit. Mijn groep heeft nog nakamp. We blijven tot 12 augustus in die universiteit en dan beginnen we aan onze nareis die al voorbereid was", vertelt Prinsier aan onze redactie.

Getty Images

Het is in Incheon zelfs beter

Belgische scout die net is aangekomen

Een andere Belg is al aangekomen in Incheon. Hij spreekt over een busrit van 3 Ć  4 uur en vergelijkt de nieuwe slaapplaats graag met een hotel. "Beter dan een hotel zelfs", klinkt het. "Alles is ook rustig verlopen. Het is jammer dat we als scouts het kampterrein moesten verlaten."

De Wereldjamboree is het grootste internationale jeugdkamp ter wereld. Er zijn ongeveer 1.250 Belgen aanwezig. De jamboree eindigt vrijdag. Als afsluiter wonen alle scouts een K-popconcert bij in Seoel.Ā 

Vorige week verlieten al 4.000 Britten en 1.500 Amerikanen vroegtijdig het evenement na de extreme hitte en klachten over de slechte organisatie.

Meest gelezen