© Brent Saey

Ontploffing in Aalst beschadigt auto en voordeur: "Enkele jaren geleden was er al een aanslag tegen dit huis"

In Aalst heeft afgelopen nacht een ontploffing plaatsgevonden aan de voordeur van een huis. De knal was in de ruime omgeving te horen. De voordeur van het huis raakte zwaar beschadigd, net als enkele wagens in de straat. Niemand raakte gewond. Het parket van Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden van de aanslag.

"Ik was ingedommeld in de zetel terwijl ik naar een film aan het kijken was. Maar plots, rond drie uur vannacht werd ik wakker door een enorme knal met een grote luchtverplaatsing. Ik zag dat mijn ruit aan diggelen was en ging naar buiten. Daar zag ik dat de deur van mijn buurman was weggeblazen", zo vertelt Mervin De Coster, die in de Ledebaan in Aalst woont. "Het was zeker het werk van professionelen, denk ik. Behalve mijn ruiten is ook de afvoerpijp van mijn dakgoot beschadigd." De straat lag bezaaid met glas, en ook enkele  geparkeerde wagens raakten beschadigd.

BEKIJK - Buurman Mervin De Coster: "Geschrokken? Ja, dit maak je niet alle dagen mee":

Videospeler inladen...

Waarom zijn buren geviseerd werden, kan De Coster niet zeggen. "Ik ken hen niet heel goed, we zeggen wel goeiedag tegen elkaar. Maar het zijn zeker geen mensen van wie ik zou verwachten dat ze iets met het criminele milieu te maken hebben. Het zijn echt voorbeeldmensen." Volgens de buurman zijn er enkele jaren geleden wel al molotovcocktails naar het huis gegooid. "Maar of er daar een link mee is, kan ik niet zeggen. Ik weet ook niet wat het motief toen was."

"Gaat om een zelfgemaakt explosief"

De brandweer en politie kwamen ter plaatse, net als het labo en ontruimingsdienst DOVO. Het parket van Oost-Vlaanderen is intussen ook een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden. “Alle pistes liggen momenteel nog open”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Momenteel kunnen er nog niet meer details bekendgemaakt worden. Het ging om een luide knal en de schade is aanzienlijk."

De korpschef vult aan. "Het gaat wellicht om een zelfgemaakt explosief. Het gebruik van een granaat kunnen we uitsluiten, maar het was wel een goed gemaakt explosief.” De bewoners van de getroffen woning zijn opgevangen bij familie. Niemand raakte gewond. De Ledebaan was een tijdlang afgesloten.

Beeld van een bewakingscamera meteen na de explosie

Meest gelezen