Directielid Bpost weg om malversaties bij overheidscontracten

Bpost kondigde maandagavond nabeurs aan dat Kathleen Van Beveren, de topvrouw van zijn divisie E-Logistics Eurasia en lid van het directiecomité, het bedrijf gaat verlaten.

In het nieuws: Weer een directielid weg bij Bpost.

Letterlijk: “Naar aanleiding van de compliance review met betrekking tot de concessie voor de distributie van kranten en tijdschriften in België die in 2022 van start ging, heeft Bpost de review eerder dit jaar proactief uitgebreid naar andere aanbestedingen en overheidsopdrachten”, zegt het bedrijf in een persbericht.

De exit: Terwijl het onderzoek zich in de laatste fase bevindt, hebben de Raad van Bestuur en Kathleen Van Beveren beslist om hun samenwerking “wederzijds te beëindigen”.

  • “Bpost en Van Beveren zijn het erover eens dat het lopende compliance onderzoek binnen Bpost een impact heeft op haar rol als CEO E-Logistics Eurasia.” Voordien was Van Beveren als Director Business Customers and Solution verantwoordelijk voor de grote klanten.
  • Haar profiel is meteen van de Bpost-website verdwenen.

Intern onderzoek

Uitgezoomd: De directie van Bpost wordt zo herleid van zeven naar zes leden. Philippe Dartienne, de CEO van Bpost ad interim, zal tijdelijk de verantwoordelijkheden van CEO E-Logistics Eurasia overnemen.

Nieuws voor beleggers: Zakenbank Jefferies heeft het koersdoel voor Bpost deze ochtend verhoogd van 4,20 naar 4,50 euro met handhaving van het advies Houden. Dat blijkt uit een rapport van haar analist David Kerstens over de postbedrijven in de Benelux.

  • Kerstens geeft in dit rapport aan dat postbedrijven in de Benelux beter dan verwacht hebben gepresteerd in het tweede kwartaal, dankzij een herstel van de pakjesvolumes, wat leidde tot winstverbeteringen.
  • Jefferies heeft de verwachting voor de EBIT voor het boekjaar 2023 bij Bpost met 2 procent verhoogd tot 208 miljoen euro, inclusief een negatieve impact van 37,5 miljoen euro in verband met het onderzoek over de naleving van de contracten met de overheid. Er wordt daarover meer duidelijkheid verwacht bij de publicatie cijfers over het derde kwartaal.

Bpost versus PostNL

Het contrast: Het aandeel PostNL is dit jaar met 18 procent gestegen tegenover een stijging van de Eurostoxx met 11 procent, terwijl de koers van Bpost met 4 procent is gedaald vanwege de compliance review, aldus Kerstens.

? De historiek van de malversaties bij Bpost wordt beschreven in het boek Bpost Hold-up.

Meer