Copyright Maskot BildbyrƄ

Aantal openstaande vacatures in het onderwijs blijft stijgen: 20 procent meer dan vorig jaar

Er zijn net geen 3.200 niet-ingevulde vacatures in het onderwijs, een stijging met meer dan 20 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van VDAB. Het aantal nieuwe vacatures steeg vanĀ 1.491 in juni 2022 naar 1.786 afgelopen maand, een toename met 19,7 procent.

Het lerarentekort is nog steeds groot en het aantal vacatures in het onderwijs neemt toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). Vorige maand kwamen bij VDAB 19,7 procent meer vacatures uit het onderwijs binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal steeg van 1.491 tot 1.786.

Ook het aantal vacatures neemt opnieuw toe. Dat zijn de plaatsen die na de maand waarin ze werden ingezonden, nog steeds open staan. Die namen op een jaar tijd met 22 procent toe, vanĀ 2.608 naarĀ 3.195.

De stijging doet zich vooral voor in het secundair onderwijs, waar in vergelijking met juli 2022 37 procent meer vacatures openstaan.

"Er zijn verschillende redenen voor de toename", legt Johan Devyvere van de VDAB uit. "Leerkrachten die op pensioen gaan of een nieuwe uitdaging aangaan moeten vervangen worden, maar scholen weten ondertussen ook hoe moeilijk het is om hun vacatures ingevuld te krijgen en maken de plaatsen al proactief bekend via VDAB."

BEKIJK - "Vroeger zochten we vooral mensen voor technische vakken, nu voor alle vakken", zegt een schooldirectrice uit Halle:

Videospeler inladen...

Probleem het grootst bij technische vakken

De nood naar nieuwe leerkrachten is het grootst in het gewoon secundair onderwijs. Daar werden door de onderwijskoepels bij de VDAB 1.276 nieuwe vacatures opengesteld, op een totaal van 70.000 personeelsleden. Ter vergelijking: in het gewoon en bijzonder basisonderwijs werken 82.500 mensen en daar zocht men in juli naar 414 nieuwe mensen.

Bij de openstaande vacatures is het verschil nog groter. In het gewoon secundair onderwijs staan eind juli net geen 2.000 vacatures open, terwijl dat er in het basisonderwijs de helft zijn.

In het bijzonder secundair onderwijs zijn iets meer dan 10.000 mensen aan de slag en bleven voorlopig 230 vacatures niet ingevuld.

"Antwerpen spant de kroon wat betreft de openstaande vacatures, gevolgd door Oost-Vlaanderen. Daar zijn er respectievelijk 872 en 786. In de andere provincies liggen die cijfers duidelijk lager. De vakken waar zich de meeste problemen stellen zijn vooral de technische vakken, wiskunde, Frans en Nederlands."

BEKIJK - Johan Johan Devyvere (VDAB) over het knellend lerarentekort:

Videospeler inladen...

Starten zonder leerkracht

"We vrezen dat we zullen moeten starten met een onvolledig team", waarschuwt Maggy Vankeerbergen, directrice van het GO! Technisch Atheneum in Halle. "Misschien komen er nog kandidaturen binnen, maar we merken ook dat mensen nog op het laatste moment veranderen. Bijvoorbeeld naar een school dichterbij of een job die ze interessanter vinden."

"Vroeger was je min of meer zeker bij de start van de vakantie, maar nu heb je soms eind augustus nog een plekje over omdat iemand uiteindelijk niet komt. Dus we zullen in september de uurroosters herwerken, maar ik vrees dat er leerlingen zonder leerkrachten zullen zitten."

"Mensen die overwegen om in het onderwijs te stappen, kan ik alleen maar aanraden om de stap te zetten", geeft Devyvere mee. "Via de VDAB kunnen werkzoekenden gratis een opleiding tot leerkracht volgen, met bijvoorbeeld verkorte trajecten voor mensen die al een master- of bachelordiploma hebben. Directeurs verspreiden hun vacatures best zo snel mogelijk via verschillende kanalen, zoals de VDAB, sociale media of hun eigen netwerk."

Meest gelezen