Zware voedselallergieën bij jongeren nemen toe: "Groentepap? Start voor baby's met gevarieerde voeding, zelfs met nootextracten" 

In tien jaar tijd is het aantal spoedopnames door ernstige allergieën met 25 procent gestegen. Dat schrijft De Morgen. "In twintig jaar tijd is er bijna een verdubbeling van het aantal voedselallergieën, vooral bij jongeren", duidt longspecialist Bart Lambrecht in "De ochtend" (Radio 1). "Het heeft mogelijk iets te maken met het toenemend gebruik van detergenten." 

Concreet: we zijn te proper. Lambrecht: "Kledij wordt veel meer gewassen, baby's worden vaak gewassen met allerlei zepen, enz. en dat verstoort de barrière van de huid waardoor voedsel - zoals een pindanoot - makkelijker binnenkomt."

Wat kunnen we doen? "De trend was lange tijd om bij wenende kinderen op zoek te gaan naar voedselallergieën en dan over te schakelen naar hypoallergene melk. Hoe monotoner de voeding is, hoe slechter het eigenlijk wordt", weet Lambrecht.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het nieuwe advies voortaan om zo gevarieerd mogelijk voedsel aan te bieden. Het liefst voor de leeftijd van zes maanden. Erg jong dus.

Copyright 2018 The Associated Press

Introduceer pindanoten vóór de leeftijd van zes maanden

professor Bart Lambrecht (UZ Gent)

"Traditioneel in ons land is de eerste vaste voeding een groentepap. In de VS is het advies bij baby's met een verhoogd risico zelfs om een pindanoot te introduceren. Niet in de vorm van pindanoten, maar er bestaan bijvoorbeeld al snacks met extracten. In Israël wordt dat als eerste voeding gegeven en daar zien we dat er nauwelijks notenallergieën bestaan." 

Overreageren op graspollen

Lambrecht vindt hygiëne goed voor de volksgezondheid, maar het heeft wel degelijk een keerzijde.

"Ons afweersysteem is (over miljoenen jaren heen) geëvolueerd om ons te beschermen tegen zware infecties, denk maar aan malaria en tbc. Dat zijn chronische infecties die in de westerse wereld bijna verdwenen zijn door betere hygiëne en vaccinatie."

"Maar ons afweersysteem weet niet meer hoe te reageren. Het gaat overreageren op minder schadelijke stoffen. In eerste instantie wordt dan gereageerd op allergenen uit onze omgeving, zoals graspollen en huisstofmijt."   

Wie in shock gaat, kan een injectie met adrenaline nodig hebben.
Getty - © M. Doerr & M. Frommherz GbR

Ons afweersysteem raakt het spoor bijster

professor Bart Lambrecht (UZ Gent)

Momenteel is er veel onderzoek naar een vaccin om ons beter te beschermen, weet Lambrecht. "Er zijn ook al medicijnen op de markt om ons tolerant te maken, of om ons afweersysteem proberen aan te leren niet meer te reageren op allergenen." 

Het is zeker niet alleen bij kinderen dat allergieën opduiken. Ook volwassenen zijn er vatbaar voor. Lambrecht haalt als voorbeeld allergenen in de beroepssfeer aan. "Eén op de tien bakkers wordt allergisch voor meel. Maar ook in de plasticindustrie duikt het probleem op. Bij wie aan de binnenkant van auto's werkt, aan de harde plastics, kan een allergie ontstaan."  

HERBELUISTER - Specialist Bart Lambrecht over de nieuwste bevindingen in "De ochtend":

Meest gelezen