De aandelen van de Italiaanse banken daalden vanmorgen met meer dan 5 procent.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Italiaanse regering heft belasting van 40 procent op overwinsten banken door hogere rente

De Italiaanse regering gaat een belasting van 40 procent heffen op de extra winst die banken maken door de hogere rente. Met de opbrengst wil de regering belastingverlagingen financieren en mensen helpen die voor het eerst een huis kopen. De aandelen van de Italiaanse banken daalden vanmorgen met meer dan 5 procent.

Door de hogere rente maken de Italiaanse banken volgens de Italiaanse regering "miljarden euro's extra winst". Aan de andere kant maakt die hogere rente lenen duurder voor gezinnen en bedrijven. 

De Italiaanse regering heeft daarom beslist om een belasting van 40 procent te heffen op de extra winst die de banken maken. En dat voor de boekjaren 2022 en 2023.

Concreet zal de belasting geheven worden als de geregistreerde nettorente-inkomsten van 2022 de waarde van het vorige boekjaar 2021 met minstens 3 procent overschrijden. De belasting zal dan geheven worden op de extra winst in vergelijking met het vorige boekjaar. Voor de winsten van 2023 wordt een drempel van 6 procent ten opzichte van 2022 gehanteerd.

"Rechtvaardig"

"Het gaat niet om enkele miljoenen, maar om enkele miljarden. Het is een rechtvaardige maatregel", vindt vicepremier Matteo Salvini, die de belasting maandagavond aankondigde.

De grootste bank van Italië, Intesa Sanpaola, zag haar nettowinst in de eerste jaarhelft met 80 procent toenemen, tot 4,2 miljard euro. Concurrent UniCredit boekte 4,4 miljard euro winst.

Volgens het Italiaanse persagentschap ANSA zou de belasting ruim 2 miljard euro kunnen opleveren voor de Italiaanse schatkist. Met de opbrengst wil de Italiaanse regering belastingverlagingen financieren en mensen helpen die voor het eerst een huis kopen.

Bankaandelen dalen

De aandelen van een hele reeks Italiaanse banken, waaronder Intesa Sanpaola en UniCredit, daalden vanmorgen met meer dan 5 procent op de beurs van Milaan na de aankondiging door Salvini. Sommige aandelen stonden meer dan 8 procent lager. Daardoor daalde ook een index van banken uit de eurozone met meer dan 3 procent.

De Italiaanse regering, een coalitie van rechts en radicaal-rechts, is niet de eerste die zo'n overwinstbelasting invoert. Eerder nam de Spaanse regering, een coalitie van links en radicaal-links die intussen ontslagnemend is, een soortgelijke maatregel.

Meest gelezen