© Joren De Weerdt

Lierse school vormt decor voor nieuwe Ketnet-serie ‘De Raad van Soekie’, Mechelse Sofia (19) speelt titelpersonage

Lier, Mechelen -

De Mechelse Sofia Zaifri (19) ken je misschien als Zihame uit Thuis. Maar deze zomer filmt ze in Lier voor De Raad van Soekie, een jeugdserie voor Ketnet waarin ze de titelrol speelt. Wij keken dinsdag toe tijdens een draaidag. “Maar in september begin ik weer aan mijn studies dierengeneeskunde”, vertelt ze trots.

Tom Vets

Het gonst momenteel van de bedrijvigheid op het atheneum aan de Arthur Vanderpoortenlaan. Sinds begin juli wordt de school namelijk ingenomen door een tv-crew van Eyeworks. De school, herdoopt tot het B.R.O.L. (Bernard Roothooft Olbrechts Lyceum), vormt het decor voor De Raad van Soekie, een reeks waarin je tussen de regels bijleert over het belang van debatteren, hoe het democratisch systeem in mekaar zit, maar ook wat het belang is van verkiezingen en dergelijke.

© Joren De Weerdt

Titelpersonage Soekie, voorzitster van de schoolraad, wordt vertolkt door Sofia Zaifri. De Mechelse volgde les aan het conservatorium van Mechelen, waar ze woord en zelfs tien jaar piano studeerde. “De verplaatsing naar Lier is makkelijker dan destijds naar de Manhattan-studio’s, toen ik in Thuis acteerde. Ik heb zelfs het geluk dat mijn mama me ’s avonds oppikt. Anders neem ik de bus of trein”, zegt ze.

Diergeneeskunde

Door de opnames heeft ze amper vakantie. “Ik heb pas in september vrij om naar Griekenland te gaan”, zegt ze. “Daarna begin ik aan mijn tweede jaar diergeneeskunde aan de UAntwerpen. Iets helemaal anders dan acteren, maar ik wil niet kiezen. Ik wou eerst biologie studeren, maar met deze opleiding kan ik echt dieren genezen. Buiten enkele herexamens moet het lukken. Ik sneed zelfs al enkele dode katjes open. Vies, maar leerrijk om de anatomie te ontdekken.” Ooit sprak Zaifri van een carrière in de advocatuur. “Tot ik besefte dat ik ook mensen zou moeten verdedigen die echt iets op hun kerfstok hebben.”

© Joren De Weerdt

Leuk weetje: voor de volwassen rollen grijpen de makers naar illustere Ketnet-gezichten van vroeger. Zo passeren Jelle Cleymans (Spring), Moora Vander Veken (Amika) en Kevin Bellemans (En Daarmee Basta) de revue. Dinsdag stond Agnes De Nul (Ghost Rockers) voor het laatst op de set. “Zonder grondige metamorfose (De Nul speelt ook Kabouter Kwebbel, red.), maar eigenlijk maakt me dat niet uit”, zegt de actrice. “Ik vind zulke transformatie zelfs leuk. Het is ook niet dat mensen me voortdurend herkennen. Of ik let er niet op. Ten tijde van De Collega’s liep ik in Leuven rond en mijn zus zei dat alle hoofden spontaan omdraaiden wanneer ik passeerde. Zelfs toen had ik niks door.”

Huishoudkunde

De Nul speelt Georgette Mariën, die het vak huishoudkunde op een oubollige manier geeft. Soekie en haar vrienden ontdekken dat Georgette al het harde werk van de meisjes in de klas (lakens strijken, schoenen poetsen, zilverwerk boenen) gebruikt om zelf prijzen te winnen in allerlei huishoudwedstrijden. “Van een generatiekloof is geen sprake”, zegt ze. “Ik stond jaren voor de klas, ik heb altijd met jongeren gewerkt. Mijn personage is niet de sympathiekste en neemt het niet zo nauw met de ethiek. Heerlijk om te spelen.”

© Joren De Weerdt

“Ik was megafan van Kabouter Plop”, lacht Sofia. “Zot om samen op een set te staan. En Agnes is zo lief! Ze heeft al een plek in mijn hart.”

Antagonist Pedro

Andere rollen zijn voor jonge gezichten Lucas Stoefs, Sofia Ferri, Jean-Romy Manzila en Felix Maesschalck. Al heeft die laatste al een aardig cv. “Ik acteerde tien jaar geleden al in de serie De Ronde en de films Labyrinthus en Tot Altijd”, legt hij uit. “Ik wist toen al dat acteren me lag. Mijn personage Pedro zit Soekie voortdurend dwars. Over alles heeft hij een andere mening dan haar. Hij is dan ook de antagonist in de reeks.”

© Joren De Weerdt

De opnames vinden overal in het atheneum plaats. Sommige klaslokalen worden tv-sets, andere lokalen worden gebruikt als schmink- en kleedruimtes, of voor de opslag van materiaal. Er worden twintig afleveringen gedraaid. “Volgende week is de laatste van zeven opnameweken”, zegt Anne Dreesen van Ketnet. “De uitzendingen zijn voorzien voor begin 2024.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Ketnet