The Canadian Press/PA Images

Honderden toeristen brengen nacht door op Canadese bergtop door defecte kabelbaan

Enkele honderden toeristen hebben de nacht van maandag op dinsdag moeten doorbrengen op een bergtop in Canada. Ze waren op de berg gestrand doordat de kabelbaan die hen naar boven had gebracht, defect was. 's Morgens werden ze met helikopters geëvacueerd.

Sulphur Mountain in Banff National Park is een drukbezocht natuurgebied in Canada. Het bevindt zich in de provincie Alberta in het westen van Canada. Enkele honderden toeristen hebben iets meer tijd op de berg doorgebracht, dan ze wellicht van plan waren. Door een stroompanne was de kabelbaan die het stadje Banff beneden met de top verbindt stilgevallen.

De hulpdiensten moesten ter plaatse komen om eerst de inzittenden uit de stilgevallen cabines te bevrijden. Ook het bedrijf van de kabelbaan zelf stuurde hulp. De evacuatie uit die cabines duurde zo lang dat wie al boven op de berg was, niet meer voor zonsopgang naar beneden kon worden gebracht. Die moesten dus de nacht op de berg doorbrengen. Al konden ze dat binnen in het gebouw van de kabelbaan doen.

The Canadian Press/PA Images

’s Morgens vroeg was de stroompanne nog niet verholpen en werden de meeste toeristen naar beneden gebracht met helikopters. "Ik heb samen met mijn gezin boven de nacht moeten doorbrengen", vertelt de 46-jarige Abby aan het Franse persagentschap AFP. "Ze hebben ons water, snacks en een nooddeken gegeven." Ze was naar eigen zeggen "uitgeput en gefrustreerd door het lange wachten".

The Canadian Press/PA Images

"Sommigen hebben niet op hulp gewacht en zijn te voet in het donker aan de afdaling begonnen", zegt ze nog voort. Volgens de toeristische dienst van de regio is het wandelpad van en naar de top van de berg alvast overdag goed te doen. Het gaat om een wandeling van 5 kilometer met een gemiddelde moeilijkheidsgraad en een hoogteverschil van 650 meter.

The Canadian Press/PA Images

Meest gelezen