Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Acht Zuid-Amerikaanse landen vormen "Amazone Alliantie" om ontbossing van belangrijke regenwoud tegen te gaan

Acht Zuid-Amerikaanse landen gaan een alliantie vormen om de ontbossing van het Amazonewoud te bestrijden. Dat zijn ze overeengekomen op een speciale Amazonetop. De landen hebben allemaal een deel van het Amazonegebied binnen hun grenzen en willen het regenwoud redden voor het zijn "point of no return" bereikt.

"We hebben besloten om de Amazone Alliantie ter bestrijding van ontbossing op te richten, met als doel te voorkomen dat het Amazonegebied een "point of no return" bereikt." Dat laten de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela optekenen in een gezamenlijke verklaring.

De leiders van deze acht landen zitten sinds gisteren samen op een speciale Amazonetop met precies dat doel: bekijken hoe het Amazonewoud gered kan worden voor het een omslagpunt bereikt. Want als dat punt bereikt wordt, zal het Amazonewoud meer CO2 uitstoten dan het opneemt, waardoor de opwarming van de aarde verder zal toenemen.

Waarom is het Amazonewoud zo belangrijk?

Het Amazonewoud is ecologisch van grote waarde. Het herbergt ruim 10 procent van alle plantensoorten en gewervelde diersoorten op aarde. Het speelt tegelijk een belangrijke rol voor het klimaat als opslagplaats voor koolstof. De honderden miljarden bomen slaan ongeveer een kwart van alle CO2 op aarde op. Het regenwoud wordt daarom ook wel eens "de longen van onze planeet" genoemd. 

De Braziliaanse president Lula da Silva maakte van de bescherming van het Amazonegebied één van de speerpunten tijdens zijn verkiezingscampagne. Onder de vorige president Jair Bolsonaro kleurden de cijfers namelijk rood. Hoogtijd dus, aldus da Silva, om de acht landen na 14 jaar opnieuw samen te roepen.

Da Silva opende de top gisteren met goed nieuws: de ontbossing in juli is slechts een derde van wat het een jaar geleden was.

De bedoeling is om op het einde van de top vanavond een tekst klaar te hebben met gemeenschappelijke afspraken en doelstellingen, maar het is niet duidelijk of dat zal lukken.

Tegen 2030 wil da Silva de ontbossing van het Amazonewoud alleszins helemaal stoppen.

BEKIJK - "Ontbossing stoppen tegen 2030? Ik zie dat niet gebeuren als we zo voortdoen", zegt milieuinspecteur Cristyanne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen