Direct naar artikelinhoud
NieuwsAntwerpen

Wie schuld bekent, kan lichtere straf krijgen: parket van Antwerpen start met opmerkelijk proefproject

Justitiepaleis Antwerpen.Beeld Klaas De Scheirder

Het parket van Antwerpen start deze zomer met een proefproject om de werklast voor rechters en magistraten te beperken. Dat schrijft De Tijd woensdag. Wie voor de rechter moet verschijnen voor financiële, economische of milieumisdrijven, krijgt vooraf systematisch een voorstel toegestuurd om meteen schuld te bekennen. Dat voorstel kan een lagere straf opleveren.

Het systeem, de zogenaamde ‘voorafgaande erkenning van schuld’, bestaat eigenlijk al sinds 2016 maar werd in de praktijk zelden toegepast. Het Antwerpse parket wil daar nu verandering in brengen. “Voortaan wijzen we mensen die voor de rechter moeten komen systematisch op de optie van een guilty plea”, zegt parketmagistraat Steven De Winter.

Het gaat enkel over zaken die betrekking hebben op respectievelijk milieumisdrijven, stedenbouwkundige inbreuken, faillissementsfraude, witwassen of fiscale fraude. Wie daarvoor voor de rechter moet verschijnen, krijgt een brief toegestuurd met de vraag of hij of zij openstaat voor een bekentenis. Als dat het geval is, krijgen deze personen een eenmalig aanbod voorgeschoteld. Wie niet van een bekentenis wil weten, verschijnt gewoon voor de rechter.

Het parket hoopt vooral dat het proefproject tijdswinst kan opleveren, aangezien er dan geen lange pleidooien of eventuele procedureslag meer volgt. De dader kan op zijn beurt dan weer mogelijk een lagere straf krijgen. Als de aanpak aanslaat, is het de bedoeling het proefproject uit te breiden naar andere afdelingen van het parket.

Reactie parket

Inmiddels heeft Kristof Aerts van het parket Antwerpen op Radio 1 gereageerd op het project. Aerts vindt het belangrijk te benoemen dat het hier niet gaat om “een ruildeal”. “Het betekent niet dat mensen automatisch strafvermindering krijgen als gevolg van het bekennen van schuld. Dit is onderdeel van een klassieke procedure van een rechtbank: als iemand schuld bekent, wordt dat meegenomen in de strafvordering.” Als dat gebeurt, zal er eerder een lichtere dan een zwaardere straf worden gevorderd. “Ook voor verdachten is het belangrijk om sneller duidelijkheid te hebben over welke straf hen boven het hoofd hangt”, aldus Aerts.

“Er hangt nu een connotatie aan het proefproject dat dit afkopen is”, reageert Aerts. Dat laatste klopt volgens de communicatiedeskundige niet. “Het gaat alleen om de erkenning van schuld, wat betekent dat het hele debat over schuld in het proces kan worden overgeslagen. Dat zorgt voor tijdswinst.”