Uitbater Dirk Van den Berghe van reisboekhandel Alta Via
Radio2

Antwerpse winkel blijft fysieke wandelkaarten uitbrengen: "Ze hebben troeven die digitale kaarten niet hebben"

Op het Antwerpse Eilandje heeft reisboekhandel Alta Via een nieuw fysiek wandelplan uitgebracht, ondanks de stijgende populariteit van digitale wandelkaarten. Zaakvoerder Dirk Van den Berghe ziet nog steeds klanten die belang hechten aan fysieke kaarten. "Het digitale zegt je meteen waar je bent, maar een fysieke kaart toont het beste overzicht."  

Tijdens de zomervakantie trekken veel mensen hun wandelschoenen aan voor een wandeling in een stad of in de bergen. En tegenwoordig doen ze dat vaker met een digitale wandelkaart op hun smartphone. Toch is er nog steeds een beperkt publiek dat blijft kiezen voor een papieren wandelkaart. Dat merkt ook Dirk Van den Berghe, die al dertien jaar een winkel met papieren wandelkaarten uitbaat op het Eilandje in Antwerpen. 

"Ik bracht net nog een nieuwe wandelkaart uit van de vier Vlaamse centrumsteden, waaronder Antwerpen", vertelt de zaakvoerder. "Dat doe ik omdat ik merk dat de vraag naar fysieke kaarten groot blijft. Via een toepassing op je smartphone zie je snel waar je bent, maar het heeft ook enkele nadelen die fysieke kaarten niet hebben."

In de bergen heb je soms geen bereik en ben je offline, dan is het beter om een fysieke kaart te hebben

Zaakvoerder Dirk Van den Berghe

"Ik zou mensen bijvoorbeeld nooit aanraden om zonder fysieke kaart de bergen in te trekken. Een digitale kaart is handig omdat je onmiddellijk kan opzoeken waar je bent, maar soms heb je geen bereik en ben je offline. Dan is het beter om een fysieke kaart te hebben. Die biedt ook een beter overzicht van de route en de omgeving."

De klanten in de winkel zien ook vooral voordelen. "Wij gebruiken ze vooral bij de voorbereiding van onze reis. We nemen de kaart zelf ook effectief mee, maar wellicht gebruiken we ze niet tijdens de wandeling zelf. Dan schakelen we over op onze smartphone en gebruiken we een digitale kaart. De twee vullen elkaar perfect aan."

Meest gelezen