Politicoloog Jonathan Holslag (VUB): "Als we 450 banen bij multinational Ineos dreigen mis te lopen, spreken we over een mokerslag voor de economie. Bij een Vlaams chemisch bedrijf ligt niemand daar wakker van."
Volledig scherm
PREMIUM
Politicoloog Jonathan Holslag (VUB): "Als we 450 banen bij multinational Ineos dreigen mis te lopen, spreken we over een mokerslag voor de economie. Bij een Vlaams chemisch bedrijf ligt niemand daar wakker van." © Photo News / Wouter Maeckelberghe

COLUMN. Politicoloog Jonathan Holslag pleit voor sterke Belgische industrie: “Neem de industrie weg en je krijgt een krater in de hele economie”

“De tijd van de vrije markt is voorbij. Onze buurlanden zijn in actie geschoten, waar wachten wij nog op?” Politicoloog Jonathan Holslag (VUB) breekt een lans voor een sterke Belgische industrie. Volgens hem nemen we als land een groot risico door niet langer zelf de touwtjes van de productie in handen te hebben. In deze exclusieve column voor HLN legt hij uit waarom. “Een land is weerloos zonder eigen industrie, zo leerde ik in China.”

49 reacties

  • Dirk BERX

    9 maanden geleden
    Moet alles dan terug een eengemaakt België worden Mr Holslag ? Want hoe kan je spreken over een Belgische industrie in een verdeeld land, met verschillende regionale beslissingen en regels !
  • Bollen Stefan

    9 maanden geleden
    Neem de landbouw weg, de basis van iedere land of gemeenschap is eten, en je krijgt de krater nooit meer dicht. Moeten we zelf de touwtjes in handen nemen voor onze eigen productie? Waarom moeten dan de landbouw bedrijven, door de politieke prietpraat over de stikstof verdwijnen. En de industrie mag dan lustig er op los uitbreiden? En vervuilen natuurlijk, want dat is het gevolg. En per m2 die Ineos inneemt is 450 banen niets. Nog meer zakken vullen voor de rijken, ten koste van de burgers
  • Eric Aerts

    9 maanden geleden
    Er zijn duizenden mensen niet meer in Antwerpen welkom door de LEZ en dit terwijl de stinkfabrieken 10 km verder in de haven smeerlapperij de lucht in blazen! 450 jobs (voor de vriendjes) zijn echt goed voor economie Jonathan Holslag !
  • Ivo Moons

    9 maanden geleden
    België moet zijn doelstelling halen van Europa voor CO2 uitstoot, hier komt extra CO2 uitstoot vrij en wie moet uiteindelijk dan de uitstoot laten verminderen, de bevolking door de gaskraan nog wat dichter te draaien meer investeren in energieneutraal, het water staat nu al bij veel aan de lippen maar geld van de grote primeert
  • Gerrit defreyne

    9 maanden geleden
    Slimme professor. Vlaanderen is een kmo land bij uitstek. In het verleden hadden wij de beste vakmensen in huis. Vandaag zijn we op het punt gekomen dat dit dreigt te verdwijnen. Een krakmikkig onderwijsbeleid dat zowel het technisch als het beroepsonderwijs jaren lang heeft verwaarloost ligt aan de basis van het verdwijnen van de kmo. Het enige wat we hebben zijn onze breins en handen. De ondernemingszin is aan het verdwijnen met dank aan politici die sinds jaren massaal naar China kijken.