In Kiotari, in het zuidoosten van Rhodos, bereikten de bosbranden de hotels nabij het strand.© dpa/picture alliance via Getty I

Bosbranden op Rhodos kosten touroperator TUI 25 miljoen euro

De recente bosbranden op het Griekse eiland Rhodos kosten het Duitse reisconcern TUI miljoenen euro’s. ’s Werelds grootste touroperator gaat ervan uit dat het totale kostenplaatje op zowat 25 miljoen euro zal uitkomen.

mtm
Bron: BELGA

Het gaat dan onder meer om compensaties van gedupeerden en geld dat de onderneming kwijt is aan repatriëringsvluchten.

Toch denkt TUI nog steeds dat deze zomer bijna weer net zo’n succesvolle vakantieperiode zal zijn als de laatste zomer voor de coronapandemie. Volgens het concern liggen de boekingen momenteel op ongeveer 95 procent van het niveau van voor de virusuitbraak. En dat terwijl vakanties dit jaar een stuk duurder zijn geworden. De gemiddelde prijzen van vakanties pakken ongeveer 7 procent hoger uit dan een jaar geleden.

In het afgelopen kwartaal ging er een winst vóór rente en belastingen in de boeken van 169 miljoen euro. Het gaat om het eerste winstgevende zogenoemde vroege zomerkwartaal sinds de pandemie. Met dit resultaat wist TUI de verwachtingen van analisten te overtreffen.

TUI houdt voorlopig vast aan zijn eerdere voorspelling dat de winst voor rente en belastingen in het huidige boekjaar dat loopt tot eind september, hoger zal uitkomen dan vorig jaar. Destijds wist TUI nog flink te profiteren van het opheffen van de coronamaatregelen, waardoor het toerisme na enkele magere jaren eindelijk weer duidelijk kon aantrekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer