Videospeler inladen...

Elf doden na brand in vakantiehuisje voor mensen met beperking in Frankrijk

In een vakantiehuisje in de Elzas, een streek in het oosten van Frankrijk, zijn 11 mensen omgekomen bij een hevige brand. Dat heeft de vice-procureur bevestigd. De brand brak vanochtend uit in een vakantieverblijf voor mensen met een beperking. 

Rond 7.30 uur vanochtend werden de hulpdiensten opgeroepen voor een hevige brand in een vakantiehuisje in Wintzenheim, nabij de stad Colmar, in de Elzas. Op dat moment verbleef er een groep volwassenen met een lichte verstandelijke beperking uit de stad Nancy.

De brandweer kwam snel ter plaatse en kon 17 van de 28 mensen in het huisje evacueren. De elf anderen zijn om het leven gekomen, heeft de vice-procureur deze namiddag bevestigd. 

BEKIJK - Het dodental is hoog, toch konden hulpdiensten ook nog mensen evacueren:

Videospeler inladen...

De oorzaak van de brand is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de vice-procureur lijkt het erop dat er een smeulbrand is ontstaan, maar wat die heeft veroorzaakt is niet duidelijk. De brandweer zegt dat de brand op de begane grond is ontstaan.

Premier Borne is ter plaatse

De premier van Frankrijk, Élisabeth Borne, is ter plaatse. Ze heeft een bezoek gebracht aan het commandocentrum in Colmar en is dan doorgereisd naar de plaats van de brand. Borne sprak "al haar verdriet en solidariteit uit", en haar steun voor de families, de slachtoffers en de reddings- en veiligheidsdiensten.

De Franse premier Borne is ter plaatse.
AFP or licensors

De brandweer had deze voormiddag al laten weten dat negen lichamen met behulp van een drone waren gelokaliseerd. Naar twee andere was het nog zoeken. Maar de brandweer koesterde weinig of geen hoop om vermisten levend terug te vinden.

"Al deze personen waren aanwezig in het vakantiehuisje, maar slaagden er niet in het gebouw tijdig te verlaten", zei luitenant-kolonel Philippe Hauwiller, commandant van de reddingsactie eerder vandaag. De mensen die niet konden ontkomen, bevonden zich op de eerste verdieping.

Ook de materiële schade is erg groot
AFP or licensors

"Ondanks de intensiteit van de brand, kreeg de brandweer het vuur snel onder controle", zo schrijft de prefectuur in een mededeling. "Een persoon werd lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis, een andere was in shock."

Capaciteit overschreden?

Het vakantieverblijf was een oude schuur die was omgebouwd tot een gîte van twee verdiepingen en een zolder. Naast de hoge menselijke tol, is ook de schade aan het vakantieverblijf erg groot. Van de 500 vierkante meter oppervlakte van deze aangepaste gîte is 300 vierkante meter volledig door de brand verwoest.

Er rijzen ook vragen over de capaciteit van het vakantieverblijf. In totaal was de groep met 28 leden aanwezig in het vakantiehuis. "Je moet je wel de vraag stellen hoeveel mensen er binnen waren", vraagt eerste burgemeester Daniel Leroy zich af. "Deze groep was misschien te talrijk in vergelijking met de opvangcapaciteit."

Meest gelezen