© ATV

Jean-Marie Pfaff opent naar aanleiding van Antwerp Pride nieuwe Thomas Gallery: “Allen opkomen voor meer inclusiviteit in voetbal”

Antwerpen -

Compleet onverwacht, maar des te opvallender: oud-international Jean-Marie Pfaff opent dinsdag de expo Sous-Titre de Fleurs, kaderend in de Antwerp Pride. De ex-doelman breekt er een lans voor homoseksuele voetballers. “Ook in de sport moet iedereen zichzelf kunnen zijn”, pleit Jean-Marie Pfaff.

Guy Van Vliet

Thomas Gallery opent dinsdag aan de Oude Koornmarkt, in de schaduw van de Antwerpse kathedraal, met een eerste en spraakmakende tentoonstelling. Tijdens de vernissage van Sous-Titres de Fleurs neemt Jean-Marie Pfaff het op voor een betere aanvaarding van homoseksualiteit in het voetbal. Toen Pfaff hiervoor gepolst werd, kostte het weinig moeite om hem te overhalen. “Als voetballer en grote vriend van de gemeenschap wil ik graag deze expo openen”, klinkt het bij de ex-keeper, die wereldwijd furore maakte bij de Rode Duivels, Bayern München en SK Beveren.

“Antwerp Pride staat dit jaar staat in het teken van Braveolution. Het moet verder gaan dan enkel binnen de LGBTQ+-gemeenschap”, pleit de gewezen Rode Duivel, die beseft hoe moeilijk homoseksualiteit nog altijd ligt in het voetbal.

“We moeten allemaal de moed hebben om op te komen voor een inclusievere samenleving. In het voetbal, en de sportsector in het algemeen, is het niet altijd gemakkelijk om je te uiten of te zijn wie je bent. Dat weet ik uit ervaring. Je wordt in het voetbal, buiten het harde trainen, ook geleefd door de hele grote menigte. Mijn boodschap is: kom op voor jezelf. Ik heb dat zelf op mijn manier ook altijd gedaan. Ik ging van straatvoetballertje naar wereldster. En ik toonde altijd voor iedereen respect”, voert hij aan.

Jean-Marie Pfaff en Thomas Gielen© rr

Het thema is de laatste weken weer heel actueel. Liverpool-middenvelder Jordan Henderson (33) speelde een voortrekkersrol voor de LGBTQ+-gemeenschap, onder meer door nadrukkelijk een aanvoerdersband in regenboogkleuren te dragen. Maar nu de Engelse international met een vet contract in Saudi-Arabië gaat spelen, laat de routinier toe dat zijn nieuwe club Al-Ettifaq in een video de regenboogband zwart-wit maakt, om zijn steun dood te zwijgen.

Vorige week vroeg een BBC-reporter op het WK in Nieuw-Zeeland aan de Marokkaanse nationale ploeg naar lesbische speelsters. En bij voetbalsupporters blijft ‘homo’ één van de favoriete scheldwoorden. Het zorgt ervoor dat voetballers niet durven uitkomen voor hun geaardheid. Toen de Tsjechische middenvelder Jakub Jankto (Cagliari) in februari dit jaar op zijn 27ste uiteindelijk toch aandurfde, was dat meteen wereldnieuws.

Het leverde hem een pak haters op. Maar hij werd ook volop geprezen omwille van zijn moed. Terwijl het volgens Jean-Marie Pfaff eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn om hierover te praten. Hij rekent op begrip van de supporters en hoopt dat voetballers zichzelf kunnen zijn, wat hun geaardheid ook is.

Love is love. We zijn allemaal gewoon mensen, in elke sport, in elke sector. Dus ook mijn oproep is: Be Brave! Be Braveolutionary!”, schaart Jean-Marie zich achter het thema van Antwerp Pride. Tijdens de opening van de expo zal Pfaff het onder meer hebben over de Rode Duivels op het WK in Qatar vorig jaar, waar het regenboogthema ook sterk speelde.

Terwijl dochter Kelly Pfaff al jaren deel uitmaakt van de jury in de verkiezing van Mister Gay Belgium, neemt nu dus ook Jean-Marie een duidelijk standpunt in. Galerijhouder Thomas Gielen is meer dan tevreden met de steun van een internationaal gerespecteerde stem uit de voetbalwereld.

Galerijhouder Thomas Gielen (rechts) en kunstenaars Nicha Rodboon en Filip Orens© rr

“Antwerp Pride én de expo gaan over moed hebben om te zijn wie je bent. Jean-Marie is daar een voorbeeld van. Daarom voelden en voelen zoveel mensen zich betrokken bij hem”, prijst Thomas. “Terwijl iedereen bij Jean-Marie meteen aan voetbal denkt, toont hij nu tegelijk respect voor de Pride én interesse voor kunst. De Pride heeft een zeer breed publiek. Lang niet iedereen zal op kunst gericht zijn. Met onze eerste expo op deze nieuwe locatie in hartje Antwerpen hoop ik dat iedereen de Pride ook ziet als kunstvorm. De expo is opgebouwd rond emotie en persoonlijkheid. En dat is iets wat iedereen aanbelangt.”

In de expo Sous-Titres de Fleurs beleven Nicha Rodboon, fotografe én danseres bij Ballet Vlaanderen, en bloemenkunstenaar Filip Orens in hun werk de gevoelswereld van het individu. Hun werk weerspiegelt de emoties waar we allemaal mee te maken krijgen in ons leven. Aansluitend maakte Joachim Seitfudem drie nieuwe beeldhouwwerken exclusief voor dit project.

De expositie past in het thema van de Antwerp Pride, die dit jaar loopt van 9 tot en met 13 augustus. Van de opbrengst van Sous-Titres de Fleurs gaat 10% naar de werkingen van Het Roze Huis. Er is ook een exclusieve verjaardagskalender rond de expo, met een gelimiteerde oplage van honderd stuks, waarvan de opbrengst volledig naar de Pride-organisatie gaat.

Sous-Titres de Fleurs, van 8 augustus tot 3 september in Thomas Gallery, Oude Koornmarkt 56, Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal