Slechts 4 procent van de overheidsgebouwen heeft zonnepanelen: “Duidelijke visie ontbreekt”

Er liggen bijzonder weinig zonnepanelen op de daken van overheidsbedrijven. In een interview met Business AM hekelt Guy Vandendungen, CEO bij ingenieursbureau Pulsar Power, het gebrek aan visie. Volgens hem is dit makkelijk aan te pakken.


Beluister hier het volledige interview met Guy Vandendungen:


Waarom is dit belangrijk?

Op slechts 4 procent van alle overheidsdaken liggen zonnepanelen. De verschillende overheden van ons land blijven daardoor zelf achter in de energietransitie. Een duidelijke visie en toekomstplan ontbreekt.
  • Vandendungen: “De federale overheid heeft reeds in 2010 op een aantal gebouwen zonnepanelen geplaatst, maar nadien is het wat stilgevallen. Dat heeft te maken met het ontbreken van een duidelijke visie en strategie op alle beleidsniveaus. Het model dat men vroeger heeft toegepast, was een bewezen model zonder eigen investering. Het budgettair niet meewegen is dus zeker en vast ook een haalbare kaart.”
  • “Er moet een goede inventarisatie gebeuren. Men vermeldt onder andere ook het Koninklijk Paleis. We moeten toch een klein beetje terughoudendheid hebben. Zodat we niet zonder al te veel nadenken wat zonnepanelen op historische gebouwen en monumenten gooien. Er is veel potentieel. Ik denk bijvoorbeeld aan oudere militaire domeinen en gemeentelijke en overheidswerkplaatsen.”

Geen nood aan zonnepanelen

  • Er zijn bedrijven die grote oppervlaktes beschikbaar hebben, maar geen nood aan zonnepanelen hebben omdat ze zelf niet het verbruik hebben. De overheid zou perfect lokaal geproduceerde groene energie van die bedrijven kunnen aankopen om op die manier ook de lokale economie te stimuleren en toch de vergroening door te zetten. Dus het is een ruimer kader”, aldus Vandendungen.
  • “De energiemarkt is zodanig complex geworden dat ook grote orderbedrijven het niet meer de baas kunnen. Er zijn een aantal zeer sterke spelers aanwezig op de Belgische markt die perfect de overheid zouden kunnen begeleiden bij het uitzetten van de beleidslijnen. Zodat men echt de juiste keuzes maakt en dat het ook minder politiek geïnspireerd is, maar echt met een duidelijke beleidsvisie.”

(ns)

Meer