Marktwaarde Italiaanse banken daalt met 10 miljard dollar na bekendmaking overwinstbelasting: regering neemt wat gas terug

De Italiaanse banken hebben dinsdag op de beurs rake klappen gekregen. Beleggers vluchtten naar de uitgang toen de regering uitpakte met een overwinstbelasting voor de financiële instellingen. Door de forse marktreactie wordt die belasting nu aangepast.

Waarom is dit belangrijk?

De Italiaanse regering had maandag een akkoord bereikt over een overwinstbelasting voor banken. Die wil de inkomsten die daaruit voortvloeien, gebruiken om belastingen (voor gezinnen en bedrijven) te verlagen en financiële steun te bieden aan hypotheekhouders. Maar door de forse reactie van de beleggers, sleutelt de regering nu aan die belasting.

De context: De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini kondigde maandag een overwinstbelasting voor banken aan. Het oorspronkelijke doel was om tot 40 procent van de winsten die de banken halen uit rentes te belasten.

  • Het nieuws joeg de aandeelhouders van de Italiaanse banken de stuipen op het lijf. De FTSE Italia All Share Banks, een index die de Italiaanse banken volgt, dook dinsdag zo'n 8 procent naar beneden. UniCredit, de grootste bank in Italië, verloor ruim 7 procent.
  • De totale
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer