© rr

Dit weten we al over brand in vakantieverblijf in de Elzas waarbij 11 doden vielen

Er zijn elf doden gevallen door een hevige brand in een vakantieverblijf voor mensen met een beperking in het Franse Wintzenheim (in de Elzas). Dit weten we al over wat er zich heeft afgespeeld.

mtm
  • De brand brak woensdagochtend tussen 6.30 uur en 6.45 uur uit in het vakantieverblijf in Wintzenheim, een Frans dorpje in de Elzas. Vermoedelijk ontstond de brand op de eerste verdieping. De brandweer arriveerde 14 minuten na de eerste noodoproep en kon de vlammen snel onder controle krijgen. Het gebouw is wel volledig vernield. Een tachtigtal brandweerlieden nemen deel aan de reddingsactie.
  • Op het moment dat de brand uitbrak, verbleven er 28 mensen (begeleiders inbegrepen) in het vakantieverblijf in Wintzenheim. Het ging om een reis georganiseerd door Oxygène, een bedrijf gespecialiseerd in reizen aangepast aan mensen met een beperking. Een medewerker van de reisorganisator weigerde woensdag de Franse media echter te woord te staan “omdat hij een crisis moest managen”. (Lees verder onder de foto)

© AP

  • Volgens de brochure op hun website zou de reis van de 28 in totaal drie weken duren: van 29 juli tot en met 19 augustus. Er waren meerdere activiteiten gepland, zoals wakeboarden en een bezoek aan het pretpark Europa Park.
  • Volgens Franse media zouden de slachtoffers allemaal volwassenen zijn, tussen de 27 en de 50 jaar. Minstens 16 personen zouden afkomstig zijn uit het Franse Nancy, onder hen vermoedelijk enkele leden van de lokale liefdadigheidsorganisatie AEIM. “We wachten nog op bevestiging”, luidt het bij AEIM. “Maar we delen de pijn van alle families die getroffen zijn door deze tragedie.”
  • De zeventien leden die zich op de gelijkvloerse verdieping bevonden, konden tijdig het pand verlaten. Eén van hen werd wel zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De andere elf, één begeleider en tien leden, bevonden zich ofwel op de eerste verdieping ofwel in de mezzanine daar nog boven. Zij konden niet ontsnappen. (Lees verder onder de foto)

© AFP

  • • De brandweer denkt intussen de elf vermisten personen te hebben gelokaliseerd. Negen lichamen werden al met zekerheid gevonden. Zes lichamen konden ook al vanonder het puin gehaald worden. Drie van hen zijn al geïdentificeerd. Het openbaar ministerie bevestigt ondertussen dat er zeker elf doden zijn gevallen. “De mensen op de begane grond leven allemaal nog en vijf mensen boven konden ontsnappen. De andere elf zijn omgekomen”, klinkt het.
  • • Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van de brand is. Volgens het openbaar ministerie zou er sprake zijn van een smeulbrand, maar wat die smeulbrand veroorzaakt heeft, is nog niet bekend.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer