Elf doden bij brand in vakantieverblijf in de Elzas: dit weten we al

Er zijn elf doden gevallen door een hevige brand in een vakantieverblijf voor mensen met een beperking in het Franse Wintzenheim (in de Elzas). Dit weten we al over wat er zich heeft afgespeeld.

mtm, sgg

LEES OOK. LIVE. Minstens 10 doden na brand in Frans vakantieverblijf voor mensen met beperking, nog 1 vermiste: “Ik hoorde geschreeuw” 

  • De brand brak woensdagochtend tussen 6.30 uur en 6.45 uur uit in het vakantieverblijf in Wintzenheim, een Frans dorpje in de Elzas. Vermoedelijk ontstond de brand op de eerste verdieping. De brandweer arriveerde 14 minuten na de eerste noodoproep en kon de vlammen snel onder controle krijgen. Het gebouw is wel volledig vernield. Een tachtigtal brandweerlieden nemen deel aan de reddingsactie.
  • Op het moment dat de brand uitbrak, verbleven er 28 mensen (begeleiders inbegrepen) in het vakantieverblijf in Wintzenheim. Het ging om een reis georganiseerd door Oxygène, een bedrijf gespecialiseerd in reizen aangepast aan mensen met een beperking. Een medewerker van de reisorganisator weigerde woensdag de Franse media echter te woord te staan “omdat hij een crisis moest managen”.

© AP

  • Volgens de brochure op hun website zou de reis van de 28 in totaal drie weken duren: van 29 juli tot en met 19 augustus. Er waren meerdere activiteiten gepland, zoals wakeboarden en een bezoek aan het pretpark Europa Park. Volgens Franse media zouden de slachtoffers allemaal volwassenen zijn, tussen de 27 en de 50 jaar.
  • Minstens 16 personen zouden afkomstig zijn uit het Franse Nancy, onder hen vermoedelijk enkele leden van de lokale liefdadigheidsorganisatie AEIM. “We wachten nog op bevestiging”, luidt het bij AEIM. “Maar we delen de pijn van alle families die getroffen zijn door deze tragedie.”
  • De zeventien leden die zich op de gelijkvloerse verdieping bevonden, konden tijdig het pand verlaten. Een van hen werd wel zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De andere elf, één begeleider en tien leden, bevonden zich ofwel op de eerste verdieping ofwel in de mezzanine daar nog boven. Zij konden niet ontsnappen.

© AFP

  • De brandweer denkt intussen de elf vermisten personen te hebben gelokaliseerd. Negen lichamen werden al met zekerheid gevonden. Zes lichamen konden ook al vanonder het puin gehaald worden. Drie van hen zijn al geïdentificeerd. Het openbaar ministerie bevestigt ondertussen dat er zeker elf doden zijn gevallen. “De mensen op de begane grond leven allemaal nog en vijf mensen boven konden ontsnappen. De andere elf zijn omgekomen”, klinkt het.
  • Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van de brand is. Volgens het openbaar ministerie zou er sprake zijn van een smeulbrand, maar wat die smeulbrand veroorzaakt heeft, is nog niet bekend.

Volg hieronder de laatste updates over de dodelijke brand:

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Brand in vakantieverblijf in Elzas

    • Hevige brand brak woensdagochtend om 6.30 uur uit in Wintzenheim
    • In vakantieverblijf voor mensen met beperking
    • 28 mensen aanwezig in pand, 17 konden worden gered
    • Elf mensen kwamen om het leven
    sofie.geusens

    Smeulbrand mogelijk de oorzaak

    Volgens het openbaar ministerie zou de oorzaak van de brand gevonden moeten worden bij een smeulbrand. Wat die smeulbrand veroorzaakte, is momenteel nog niet duidelijk. 
    sofie.geusens

    Openbaar ministerie bevestigt elf doden

    Nathalie Kielwasser van het openbaar ministerie heeft bevestigd dat er elf mensen zijn omgekomen bij de brand in Wintzenheim op woensdagochtend. "De mensen op de begane grond leven allemaal nog en vijf mensen boven konden ontsnappen. De andere elf zijn omgekomen", bevestigt ze.

    sofie.geusens

    De eigenaar van het vakantieverblijf wordt ondervraagd

    De eigenares van het vakantieverblijf waar de brand woensdagochtend plaatsvond "wordt ondervraagd" door de politie. "Ze is enorm geschokt; zij is degene die alarm sloeg en de slachtoffers om hulp hoorde roepen", vertelt het openbaar ministerie. 

    sofie.geusens

    Al drie personen geïdentificeerd

    De Franse premier Elisabeth Borne is ondertussen aangekomen in Wintzenheim. Bij haar aankomst deelde de brandweer meer dat ze 'denken' alle elf mensen in het gebouw te hebben gelokaliseerd. Zes van hen werden al uit het puin gehaald. Drie personen zouden ook al geïdentificeerd zijn. 
    sofie.geusens

    sofie.geusens

    Brand mogelijk op eerste verdieping ontstaan

    Volgens luitenant-kolonel Hauwiller, die de leiding heeft over de reddingsoperatie, is de brand mogelijk ontstaan op de eerste verdieping. De oorzaak is nog onbekend. Verder onderzoek moet dat nog uitwijzen. 
    sofie.geusens

    Al drie mensen van onder het puin gehaald

    De luitenant-kolonel die de leiding heeft over de reddingsactie vertelt aan BFMTV dat ze al drie mensen uit het gebouw hebben kunnen halen. 
    "Van de 11 mensen die in het gebouw waren, hebben we er negen gelokaliseerd. Drie mensen zijn uit het gebouw gehaald en we zijn nog op zoek naar de stoffelijke resten van twee mensen die we niet konden vinden of lokaliseren in het gebouw", voegde luitenant-kolonel Philippe Hauwiller eraan toe.

    Over de ontdekking van een tiende persoon zei de luitenant-kolonel dat hij "dit niet kon bevestigen", eraan toevoegend dat "we maar negen mensen zeker hebben. Van de tiende weten we het op dit moment nog niet zeker".
    De zoektocht is nog steeds aan de gang.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Mogelijk tiende lichaam gevonden

    De officiële dodentol na de brand in het vakantieverblijf in Wintzenheim (Elzas) is mogelijk opgelopen tot tien, dat meldt nieuwssite BFMTV op gezag van de brandweer. Een tiende lichaam zou zopas zijn gevonden onder het puin, maar kon nog niet bevestigd worden door de brandweer.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Buurvrouw: "Ik hoorde veel sirenes"

    Nathalie Klotz, die recht tegenover het getroffen vakantieverblijf in Wintzenheim woont, heeft getuigd bij nieuwssite BFMTV. "Ik werd rond 7 uur wakker (zo'n half uur na het uitbreken van de brand, red.) en ik hoorde veel sirenes en schreeuwende mensen", zegt ze. "Toen ik mijn rolluiken omhoogdeed, zag ik grote rookpluimen en metershoge vlammen."

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Brand is geblust

    De brand is intussen volledig geblust, zo meldt commandant Philippe Hauwiller tijdens zijn persbriefing woensdagnamiddag. "Vanaf nu is de situatie stabiel en kunnen we de twee resterende lichamen in het puin zoeken. Het pand is volledig verwoest." Voor de nabestaanden is ter plaatse een medisch-psychologische spoeddienst ingericht.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Zoekactie bemoeilijkt door ingestorte mezzanine

    Ongeveer zes uur na het uitbreken van de brand is er sprake van negen doden en twee vermisten. De gevonden lichamen werden ofwel gelokaliseerd door drones, door speurhonden of door verkenning van reddingswerkers te voet. Dat heeft Philippe Hauwiller, commandant van de reddingsoperaties, verklaard. Volgens hem wordt de zoekactie bemoeilijkt door het feit dat de mezzanine van het gebouw ingestort is door de brand. "Er is heel veel puin."

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    14 minuten

    Zo lang zat er tussen de melding van de brand en het moment dat de brandweer ter plaatse arriveerde, zo meldt commandant van de reddingsoperaties Philippe Hauwiller. Hij meldde ook nog dat de intussen gevonden lichamen zich allemaal op de eerste verdieping of de mezzanine daarboven bevonden. Iedereen die zich op de gelijkvloerse verdieping, is kunnen ontsnappen.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Dit weten we al over slachtoffers van brand in vakantieverblijf in de Elzas

    Er zijn minstens negen en vermoedelijk elf doden gevallen door een hevige brand in een vakantieverblijf voor mensen met een beperking in het Franse Wintzenheim (in de Elzas). Dit weten we al over de slachtoffers. LEES HIER MEER.


    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Ik hoorde geschreeuw"

    Een buurtbewoonster heeft intussen bij France3 een getuigenis over de brand afgelegd. "Ik werd wakker gemaakt door mijn echtgenoot die de hond gaan uitlaten was. Hij kwam me halen en zei: ik hoorde geschreeuw, het brandt. En inderdaad, we zagen een grote rookwolk, veel vlammen. Mijn echtgenoot vertelde me nog dat hij mensen buiten had gezien, we dachten dat iedereen op tijd naar buiten was kunnen komen. Alles gebeurde heel snel. De brand was erg hevig, maar de brandweer was snel ter plaatse."

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Brandweer nog altijd aanwezig

    Hoewel de vlammen al een tijdje onder controle zijn, is de brandweer nog altijd ter plaatse in Wintzenheim. Er wordt nog volop nageblust, om te voorkomen dat de brand opnieuw zou aanwakkeren.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Zeker 9 doden, nog 2 vermisten

    Volgens verschillende Franse media melden de lokale hulpdiensten intussen minstens negen doden. Drie lichamen zouden vanonder het puin zijn gehaald en zes andere lichamen zouden zijn gespot tijdens de zoekacties. Nog twee personen zouden vermist zijn, ook voor hen is er volgens de lokale prefectuur weinig hoop.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Videobeelden tonen zeer hevige brand

    Volgens de plaatselijke prefectuur was de brand in het vakantieverblijf "kort, maar zeer hevig". Dat blijkt ook uit een video die online geplaatst werd door de Franse televisiezender M6 Info.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Drie lichamen gespot door drones

    Volgens nieuwssite BFMTV werden drie lichamen op de locatie gespot door drones. De hulpdiensten bevestigen noch ontkennen de melding. Officieel blijft het aantal vermiste personen echter op 11 staan. "We blijven voorzichtig met uitspraken tot we de lichamen hebben gelokaliseerd", zo klinkt het bij  de lokale prefectuur.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Grote middelen ingezet

    Meteen na het uitbreken van de brand werden de grote middelen ingezet om de vlammen onder controle te krijgen en zo veel mogelijk aanwezigen te redden. In totaal werden 76 brandweerlieden ingeschakeld, net als 4 brandweerwagens, 4 ambulances, een geavanceerde medische post en drie ladders. Er werden ook 40 gendarmes gemobiliseerd en een hondenteam wordt ter plaatse gestuurd om te zoeken naar de vermisten.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER