Dam bij Noorse energiecentrale breekt door na overstromingen, ergste gevaar lijkt geweken

In Noorwegen is een dam doorgebroken door het overstromen van de rivier Glomma. Scandinavië wordt al dagen getroffen door extreem noodweer met zware regenval en de energiecentrale van Braskereidfoss, in de provincie Innlandet, ten noorden van Oslo, was al ondergelopen. De centrale was uitgevallen en daardoor konden de damluiken niet meer open.

joro
Bron: VG

De politie overwoog woensdag al de hele dag om met explosieven een gat te maken waar het water door kon stromen, maar dat is niet gebeurd. Op beelden van Noorse media is te zien dat het water hard door de dam heen stroomt. Hoogspanningskabels worden door de kracht van het water meegesleurd.

Buurtbewoners van zo’n tien tot vijftien omliggende woningen werden geëvacueerd.

(lees verder onder de foto)

© AFP

Energiecentrale Braskereidfoss bevindt zich aan de rivier Glomma in Våler, in vogelvlucht zo’n 150 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Oslo.

De verantwoordelijke van de operatie bij de politie zei rond het middaguur aan de pers dat er in het slechtste scenario een vloedgolf zou kunnen veroorzaakt worden, maar dat bleef gelukkig uit.

Op dit moment wordt het waterreservoir natuurlijk en gecontroleerd geleegd en vloeit het water gelijkmatig weg. Volgens de crisismanager is de meest acute situatie achter de rug.

LEES OOK:

© via REUTERS

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER