Sixto Rodriguez overleden, de vergeten zanger uit "Searching for Sugar Man"

Sixto Rodriguez, de mythische seventies-protestzanger uit Detroit die dankzij de documentaire ā€œSearching for Sugar Manā€ uit de vergetelheid werd gehaald, is overleden op 81-jarige leeftijd. "Met het diepste verdriet maken we bekend dat Sixto Diaz Rodriguez eerder vandaag overleden is", wordt gemeld op zijn website.Ā 

Sixto Diaz Rodriguez, die in 1942 geboren werd in Detroit als zoon van Mexicaanse immigranten, maakte twee platen in 1970 en 1971 als Rodriguez: ā€œCold factā€, met opener ā€œSugar Manā€, en ā€œComing from realityā€.Ā 

In de Verenigde Staten brak hij nooit helemaal door, maar zijn muziek werd wel populair in de jaren 1970 in Australiƫ en Zuid-Afrika. In die mate dat zijn muziek in de jaren 1990 zelfs opnieuw werd uitgebracht in Zuid-Afrika.

Cultstatus

Rodriguez zelf was zich al die tijd niet bewust van zijn cultstatus. Ook overzees was weinig geweten van de protestzanger - het internet moest nog aan zijn opkomst beginnen. Op een bepaald moment deed zelfs het gerucht de ronde dat hij zich van het leven had beroofd na zijn tweede plaat.Ā 

In de jaren 90 slaagden twee Zuid-Afrikaanse fans er echter in om in contact te komen met Sixto Rodriguez, die op dat moment de kost verdiende als bouwvakker. Hij speelde daarop zes concerten in Zuid-Afrika.

Documentaire

Over de zoektocht van deze twee fans naar het ware verhaal werd in 2012 de documentaire ā€œSearching for Sugar Manā€ uitgebracht.

BEKIJK - De trailer van de film "Searching for Sugar Man":

De film won in 2013 een Oscar voor beste documentaire, maar hij zorgde er vooral voor dat de songs van Rodriguez een nieuw, wereldwijd publiek vonden.Ā 

Rodriguez toerde de wereld rond, wat hem ook in Belgiƫ bracht. In 2014 speelde hij, op zijn 71e, twee keer in de Brusselse AB. Dat concert is volledig te bekijken op YouTube.

Hij stond ook op het podium op grote festivals als Coachella en Glastonbury. In 2018 speelde hij nog op het Best Kept Secret-festival in Nederland.

Vandaag wordt het overlijden van Rodriguez gemeld. De precieze doodsoorzaak is onbekend, maar de zanger sukkelde wel al langer met zijn gezondheid. Rodriguez werd 81 jaar. Hij laat drie dochters na.

Meest gelezen