Dairo Antonio Usuga David, alias Otoniel.© via REUTERS

Meest beruchte Colombiaanse drugsbaron sinds Pablo Escobar veroordeeld tot 45 jaar cel in VS

Dairo Antonio Usuga David, alias Otoniel, is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een celstraf van 45 jaar. De grootste Colombiaanse narcoterrorist sinds Pablo Escobar werd in oktober 2021 opgepakt dankzij informatie uit het Belgische Sky ECC-onderzoek. Hij pleitte schuldig aan de handel van tonnen cocaïne.

Alexandro Yaramis

“De zwaarste klap voor de drugshandel sinds de val van Pablo Escobar”, zo noemde de voormalige Colombiaanse president Ivan Duque de arrestatie van de beruchte narcoterrorist Otoniel in 2021. Volgens Franky De Keyzer, Procureur des Konings van het parket Antwerpen, was die arrestatie deels te danken aan ons land en Operatie Sky. Eenmaal de versleutelde software van berichtendienst Sky ECC gekraakt was, konden de speurders een miljard berichten onderscheppen. Ons land deelde de informatie met minstens 22 landen, wat uiteindelijk leidde tot de arrestatie van Otoniel.

Drugsbaron Dario ‘Otoniel’ Usaga werd in oktober 2021 gearresteerd.© EPA-EFE

Otoniel leidde decennialang de ‘Clan del Golfo’, voorheen de ‘Los Urabeños’, en maakte er de machtigste misdaadorganisatie van Colombia van. De bende rekruteert vooral onder voormalige rechtse paramilitairen en zou ongeveer 6.000 leden tellen. Behalve drugshandel houdt de clan zich bezig met illegale mijnbouw en afpersing. De bende is ook verantwoordelijk voor talrijke moorden en deportaties.

Operatie Agamemnon

De Colombiaanse overheid opende pas in 2015 de jacht op Otoniel. Tijdens ‘Operatie Agamemnon’ werden meer dan 1.200 politiemensen naar Uraba, een streek in Colombia, gestuurd. De regering plaatste de Clan del Golfo ook op de lijst van criminele groeperingen die door het leger met luchtaanvallen bestreden mogen worden.

De operatie werd de grootste klopjacht op een persoon sinds de dood van Pablo Escobar. De Colombiaanse regering loofde één miljoen euro beloning uit voor informatie die kon leiden tot de arrestatie van Otoniel. De Amerikaanse overheid deed daar nog eens 5 miljoen bovenop. De drugsbaas reageerde laconiek: hij loofde op zijn beurt 300 dollar uit voor elke politieman die uit de weg kon worden geruimd. De oproep leidde in één dag tot een hele reeks moordaanslagen op politiemensen. Een bloederige narco-oorlog brak uit.

© AFP

Vergiffenis

Operatie Agamemnon kreeg na verloop van tijd meer grip op het kartel. Tal van vertrouwelingen van Otoniel werden gearresteerd of kwamen om. In maart 2021 werd zelfs zijn zus Nini Johana Usaga, alias La Negra, gearresteerd en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Opmerkelijk: de moeder van Otoniel liet zich toen door de Colombiaanse krant El Tiempo interviewen. De diepgelovige vrouw bad dat haar zoon zou worden opgepakt en dat hij ooit vergiffenis zou vragen voor zijn daden.

Die knieval deed Otoniel uiteindelijk in de rechtszaal. Na al die tijd bood hij dan wel excuses aan alle slachtoffers, maar dat hielp hem niet aan een lagere straf. Otoniel kreeg 45 jaar cel en moet daarbovenop nog 216 miljoen dollar boete betalen, omgerekend zo’n 196 miljoen euro. “Otoniel leidde een van de grootste organisaties voor cocaïnehandel ter wereld”, verklaarde de aanklager. “Hij was verantwoordelijk voor de export van enorme hoeveelheden cocaïne naar de Verenigde Staten en gaf opdracht tot de meedogenloze executie van Colombiaanse wetshandhavers, militaire functionarissen en burgers.”

LEES OOK.

Wie is de opgepakte Otoniel? Van straatarme boerenzoon tot grootste drugsbaron van Colombia

Na operatie van 7 jaar is machtigste drugsbaron van Colombia opgepakt: “Te vergelijken met val van Pablo Escobar”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen