© AFP

Parijs schendt sluiting van luchtruim, hekelt Niger

Het militaire regime dat sinds de staatsgreep in Niger aan de macht is in het land heeft woensdag “de Franse strijdkrachten” ervan beschuldigd de sluiting van het Nigerese luchtruim te hebben geschonden. Sinds zondag is die sluiting van kracht.

Bron: BELGA

Woensdag stegen “Franse troepen” op uit N’Djamena, in Tsjaad, met “een militair vliegtuig” om “6.01 uur plaatselijke tijd”, volgens een persbericht van de Nationale Raad voor de Bescherming van het Vaderland (CNSP), die de macht heeft gegrepen. “Dit vliegtuig verbrak vrijwillig alle contact met de luchtverkeersleiding toen het tussen 6.39 uur tot 11.15 uur plaatselijke tijd ons luchtruim binnenkwam”.

Daarnaast beschuldigt de junta Frankrijk er ook van “op unilaterale wijze gevangen terroristen te hebben vrijgelaten”. Met “terrorist” verwijzen de putschisten naar gewapende jihadisten. Na de vrijlating namen deze jihadisten volgens het CNSP deel aan “een planningsbijeenkomst” voor een aanval op “militaire posities in het drielandengebied” tussen Niger, Burkina Faso en Mali.

Parijs ontkent formeel de beschuldigingen. Een regeringsbron zegt aan het Franse persagentschap AFP dat de vlucht van woensdag werd uitgevoerd “met toestemming en in coördinatie met het leger van Niger”. Dezelfde bron beklemtoont ook “dat geen enkele terrorist werd vrijgelaten door de Franse troepen”. 

Het Franse leger telt zo’n 1.500 militairen in Niger, in de kader van de strijd tegen jihadisten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer