De Russische ambassade in Berlijn.

Duitser opgepakt die wordt verdacht van spionage voor Rusland

In Koblenz, in het westen van Duitsland, is een man opgepakt die wordt verdacht van spionage voor Rusland. De man werkte voor een instelling die valt onder het ministerie van Defensie en zou zelf contact hebben opgenomen met de Russische ambassade in Berlijn.

De verdachte is medewerker van een instelling die instaat voor de veiligheid van de uitrusting van de Bundeswehr, het Duitse leger. De dienst valt onder het ministerie van Defensie.

Volgens Duitse media gaat het gerecht ervan uit dat de man werkte voor een Russische inlichtingendienst. Hij zou zelf contact hebben opgenomen met de Russische ambassade in Berlijn en het consulaat in Bonn, met het voorstel voor hen te werken. Minstens één keer zou hij informatie hebben doorgespeeld.

De man zit in voorlopige hechtenis. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tot tien jaar gevangenisstraf krijgen.

De zaak is vervelend voor Duitsland, een van de belangrijkste leveranciers van militair materieel aan Oekraïne. Duitsland leverde onder meer tientallen Leopard 2-tanks aan en gaf ook - weliswaar na een aarzeling - andere landen de toestemming om de in Duitsland gemaakte tanks naar Oekraïne te sturen. 

Eind vorig jaar werd ook al een agent van de Bundesnachrichtendienst (BND), een van de drie geheime diensten, gearresteerd. op verdenking van spionage voor Rusland. De veiligheidsautoriteiten waarschuwden al langer voor toenemende spionage door Rusland in Duitsland. 

Meest gelezen