Robbie Robertson van ‘The Band’ overleden op 80-jarige leeftijd

De Canadese zanger, gitarist en songwriter Robbie Robertson is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn management.

Robertson is vooral bekend als lid van de Canadees-Amerikaanse rockband The Band. Hij schreef onder meer de nummers The weight, Up on cripple creek en The night they drove old Dixie down. The Band was ook begeleidingsgroep van tal van grote artiesten, onder wie muziekicoon Bob Dylan.

Een beeld uit de concertfilm ‘The last waltz’, met Robbie Robertson rechts op gitaar.

Eind jaren 70 viel the Band uit elkaar. Maar ze sloten af in stijl, met een groot afscheidsconcert. Daar waren onder anderen Dylan, maar ook Neil Young, Van Morrison en Joni Mitchell bijvoorbeeld te gast. Het hele evenement werd door regisseur Martin Scorsese gefilmd en uitgebracht onder de naam The last waltz. Door die verfilming ontstond er ook een hechte band tussen Scorsese en Robertson. De regisseur vroeg de singer-songwriter daarom ook meermaals om muziek voor zijn films te componeren. Dat deed hij voor onder meer Gangs of New York, Shutter Island en The Wolf of Wall Street. Na zijn activiteiten bij The Band bouwde Robertson ook verder aan een solocarrière.

Robertson overleed woensdag na een lange ziekte. Volgens zijn management stierf hij in de aanwezigheid van zijn familie en geliefden. Hij werd 80 jaar.

The Band in de buurt van hun Big Pink-huis, nabij Woodstock.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER