Cardioloog Pedro Brugada
Volledig scherm
PREMIUM
Cardioloog Pedro Brugada © ID/ Joren De Weerdt

Cardioloog Pedro Brugada: “Ozempic is een revolutie, maak het betaalbaar”

Zit binnenkort iedereen aan de Ozempic? Niet alleen om gewicht te verliezen of bij diabetes, maar ook om de kans op een hartaanval met 20 procent te verkleinen, helpen afslankpillen. Dat is althans de conclusie van een studie bij obese 45-plussers in 41 landen. Hoe komt dat? En kunnen afslankpillen een doorbraak betekenen voor hartaandoeningen? Topcardioloog Pedro Brugada legt uit.

  1. Bestraling van kanker tijdens zwangerschap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststellen”

    Bestraling van kanker tijdens zwanger­schap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststel­len”

    Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, dat blijkt uit een nieuwe studie van UZ Leuven in The Lancet Child & Adolescent Health. Voor de resultaten van dit onderzoek bekend werden gemaakt wisten artsen niet wat de gevolgen waren voor een foetus bij radiotherapie tijdens de zwangerschap. Hierdoor was er discussie in de medische wereld over de veiligheid ervan. Maar daar scheppen Belgische wetenschappers nu duidelijkheid in. “Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie”
  2. “Vanaf juni neemt haarverlies meestal toe”: is jouw haaruitval normaal of is er meer aan de hand? En wat doe je er dan aan?
    PREMIUM

    “Vanaf juni neemt haarver­lies meestal toe”: is jouw haaruitval normaal of is er meer aan de hand? En wat doe je er dan aan?

    “Ongeveer acht op de tien blanke mannen krijgen androgenetische alopecia”, weet dermatoloog dr. Veronique Meuleman. “Je haardos dunt dan langzaam uit en je kan volledig kaal worden.” Maar er zijn nog meer mogelijke redenen waarom jij veel haar verliest. De dermatoloog somt ze op, legt uit wanneer haaruitval zorgwekkend is en zet goed werkende behandelingen op een rij. “Er zijn supplementen die haarverlies afremmen, maar laat je niet misleiden door reclame.”