© atv

Petitie tegen aanwezigheid van politie op queer safe space Den Draak: “Het beleid faalt in het garanderen van onze veiligheid als queers”

Antwerpen -

Het initiatief van de Antwerpse politie om op donderdagavonden op het onthaalmoment aanwezig te zijn in de safe space van café Den Draak botst op onbegrip en protest binnen de queergemeenschap. Met een petitie wordt gevraagd om dit stop te zetten. “We hebben de politie niet gevraagd en de aanwezigheid zal sommige mensen ook afschrikken”, zegt Winte, één van de initiatiefnemers.

Sacha Van Wiele

Café Den Draak aan de Draakplaats op Zurenborg is een bekende ontmoetingsplek voor mensen uit de queergemeenschap. Het is ook de thuisbasis van Het Roze Huis, de koepelorganisatie van talrijke lgbtqi+-verenigingen. Elke donderdag is er een onthaalmoment in het café.

Opzet is dat mensen er in een veilige omgeving terecht kunnen met bijvoorbeeld vragen over geaardheid of genderidentiteit. Sinds begin augustus zitten ook twee Antwerpse agenten in burger van de cel Diversiteit in Den Draak. Het is een proefproject.

“We zijn vooral discreet aanwezig”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de politie Antwerpen. “Mensen kunnen bij hen terecht met vragen en voor advies. Als het om een gevoelig onderwerp gaat, kan dit gesprek zelfs in een afgescheiden ruimte plaatsvinden. Het doel is om de kloof tussen de queergemeenschap en de politie te dichten. Onderzoek toont aan dat 70% van de mensen uit de lgbtqi+-gemeenschap ooit slachtoffer is geweest van fysiek geweld en zelfs 90% van verbaal geweld. Alleen doet slechts 14% aangifte. We willen dat mensen aangifte doen als ze slachtoffer worden. We beseffen dat er drempels zijn, maar daarom juist dat we dit initiatief namen om die weg te werken.”

Veiligheid

Alleen is er protest tegen dit initiatief. In een petitie wordt gevraagd om het proefproject onmiddellijk stop te zetten. Ruim 200 mensen hadden dit begin dit weekend ondertekend. Volgens Winte, mede-initiatiefnemer van het protest, zijn er verschillende redenen waarom dit geen goed project is. De agenten in Den Draak zouden mensen afschrikken en het ondergraaft zo het principe van de veilige ruimte of safe space.

“Dat mensen binnen de queergemeenschap bijna dagelijks slachtoffer worden van agressie om wie ze zijn wordt nog eens pijnlijk duidelijk in de reacties naar aanleiding van onze petitie”, zegt Winte.

“De politie hoort in te staan voor de veiligheid, maar die veiligheid ervaren queers niet. Wie als slachtoffer dan naar de politie stapt, voelt zich niet erkend, geloofd of begrepen. Klachten worden niet opgevolgd. Wij zijn niet de enigen die dit ervaren, maar ook anderen uit minderheidsgroepen. Er is niet alleen discriminatie vanuit het korps, maar ook intern binnen de politie.”

Het probleem volgens de initiatiefnemers van het protest is dat de politie zichzelf uitnodigde en niet eerst hierover in overleg ging met de lgbtqi+-gemeenschap. “Hetzelfde met de delegatie van de Antwerpse politie op de Antwerp Pride. We twijfelen niet aan de goede bedoelingen van de dienst Diversiteit van de politie. Alleen wordt het beeld opgehangen dat al onze rechten zijn gerealiseerd. Het staat echter ver van de realiteit en wat velen van ons ervaren. We zijn nog steeds niet veilig. Het beleid faalt daar in.”

De politie ging al in gesprek met de initiatiefnemers van het protest. “We gaan dit project eind deze maand evalueren”, zegt politiewoordvoerder Bruyns.

Kritiek plaatsen

Andy Vandervoort, covoorzitter van Het Roze Huis, onderstreept dat deze samenwerking met de politie een proefproject is. “Het speerpunt van ons is het creëeren van ontmoeting en mensen door te verwijzen naar de juiste instanties”, zegt Vandervoort. “De samenwerking met de politie Antwerpen past hier in. Ik kan de kritiek plaatsen en besef dat niet iedereen een positieve connotatie heeft over de politie. Daar proberen we nu juist verandering in te brengen. We gaan zeker het gesprek aan met de initiatiefnemers over hun kritiek.”

https://deregenboogenhetblauwelint.wordpress.com
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Antwerp Pride