Themabeeld.© AFP

“Zwarte weekends voorbij, drukte nog niet”: VAB waarschuwt ook bij terugkeren voor fileleed op Europese snelwegen

De zwarte zaterdagen mogen dan misschien wel achter ons liggen, maar de drukte op de Europese snelwegen blijft ook het komende weekend. Veel mensen keren dan terug uit vakantie en dus waarschuwt VAB voor meer drukte bij het terugkomen.

debn

Twee zaterdagen met op de Franse snelwegen alleen al rond de 1.000 kilometer file. De afgelopen twee weken was het voor al wie richting het zuiden reed, aanschuiven en vloeken in de wagen. Het algemene zomerrecord van 1.142 kilometer file werd op zaterdag 29 juli net niet gebroken. En voor wie wederkeert, waarschuwt pechverhelpingsdienst VAB dat het op de Europese snelwegen wel eens opnieuw aanschuiven kan worden. Al zal dat niet zo fel zijn als de afgelopen weken.

LEES OOK. Te veel chauffeurs blijven onverantwoord lang achter stuur zitten: “Voorzichtig reizen? Neem hond, baby of mobilhome mee”

“In de buurlanden is het risico op files nog steeds erg groot, al spreken we niet meer – zoals de voorbije twee weekends – van zwarte weekends”, stelt VAB toch al enigszins gerust. “Vooral op de terugweg, richting noorden, zullen de files langer zijn dan die op weg naar de vakantiebestemming.”

OVERZICHT

In Frankrijk is de ergste zomerdrukte achter de rug, al worden er op zaterdag wel nog behoorlijk wat files verwacht, zowel in vertrek- als terugkomrichting. “Zondag moet de drukte in Frankrijk normaal gezien meevallen”, aldus VAB.

In Duitsland eindigt in Bremen, Nedersaksen en Saksen-Anhalt de zomervakantie, waardoor er dus ook meer kans is op drukte op de snelwegen. In Beieren en Saarland vieren ze net als hier Hemelvaart, wat dus betekent dat vele mensen een verlengd weekend hebben. Al zou het rijverbod voor vrachtwagens ’s zaterdags tussen 7 uur en 20 uur, het fileleed wat moeten verzachten.

LEES OOK. Lezers delen hun tips om zorgeloos met de elektrische wagen te reizen: “Vertrekken tijdens een zwart weekend zonder laadfiles? Het kan”

In Oostenrijk is het vooral uitkijken naar hoe groot de drukte zal zijn aan de Tauerntunnel en de Karawankentunnel aan de Sloveense grens. VAB waarschuwt daarnaast ook voor druk verkeer op de A13 Brennersnelweg en de Fernpas. Doordat de Brennerspoorlijn richting Italië is afgesloten, kunnen er meer files ontstaan. Op de A12 en de A13 geldt op zaterdagen een rijverbod voor vrachtwagens.

Let wel: In Tirol mag het doorgaand vakantieverkeer de A12 in de gebieden Kufstein, Reutte en Innsbruck niet verlaten om via een alternatieve route de files te ontwijken. Dit geldt van zaterdag 7 uur tot zondag 19 uur, en dit tot half september. Hetzelfde geldt voor de A10 in Salzburg. Reizigers van en naar Italië moeten dus bij files op de snelweg blijven.

Voor Zwitserland zal het ook aan de Gotthardtunnel weer aanschuiven zijn en op de A13 kan het druk worden aan de San Bernanrdinotunnel. En omdat de Italianen massaal op vakantie gaan in augustus zullen ook daar wat files kunnen ontstaan op de A5 Mont Blanctunnel-Turijn, de A9 Chiasso-Milaan, de A1 Milaan-Bologna-Firenze en de A22 Bozen/Bolzano-Firenze.

In Slovenië, Oostenrijk en Kroatië zijn nog steeds verschillende wegen afgesloten na hevige regenval.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER