Frans vakantiehuisje waar gisteren elf mensen omkwamen, had geen vergunning 

Het vakantiehuisje in het Franse dorpje Wintzenheim, waar gisteren elf mensen bij een brand om het leven zijn gekomen, had geen vergunning. Dat zegt de adjunct-burgemeester van het dorp. Eerder liet de viceprocureur van de Franse stad Colmar al weten dat het vakantieverblijf niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Er wordt nog onderzocht of de maximumcapaciteit van het verblijf overschreden werd.  

"De gîte die afgebrand is, had geen vergunning voor de activiteit die de eigenaar er uitoefende. Er is ook geen werkvergunning aangevraagd om mensen met een handicap te kunnen huisvesten", zegt de adjunct-burgemeester van de stad. Dat verklaart mogelijk waarom het verblijf niet voldoet aan de veiligheidsnormen.

"De gîte had niet de verplichte inspectie van de veiligheidscommissie ondergaan" en "had niet de vereiste kenmerken om het publiek te ontvangen", zei Nathalie Kielwasser, viceprocureur van Colmar, eerder vandaag. Wat de brand veroorzaakt heeft, is nog niet duidelijk, maar het gebouw voldeed in geen geval aan de veiligheidsvoorschriften. 

Het gebouw was een recent gerenoveerde schuur met twee verdiepingen en een zolder. Er waren wel enkele rookmelders, "maar niet genoeg voor dit soort gebouw", zei de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie. "De rookmelders voldeden aan de normen, maar het waren niet het soort rookmelders die in een gebouw waar mensen wonen thuis horen."

Ook is het nog niet duidelijk of er brandblusapparaten aanwezig waren. "We moeten een juridisch verband leggen tussen de oorzaak van de brand en of het te maken had met veiligheidsvoorschriften", voegde Kielwasser toe.

De gîte bood onderdak aan 28 mensen, waarvan een groep van 16 volwassenen met een lichte verstandelijke beperking verbleef op de bovenste twee verdiepingen die afgebrand zijn. Na het incident rees de vraag of de groep te omvangrijk was voor de capaciteit van het gebouw. Of die capaciteit werd gerespecteerd "wordt nog onderzocht", voegde Kielwasser toe. De eigenaar werd niet in hechtenis genomen en verkeert in shock. 

BEKIJK - De brandweer kon 11 mensen niet meer redden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen