Videospeler inladen...

Al zeker 36 doden bij "ongeziene" natuurbranden op Hawaï, president Biden roept ramptoestand uit

Op het Hawaïaanse eiland Maui zijn al zeker 36 mensen omgekomen bij zware natuurbranden. Het vuur werd aangewakkerd door de sterke winden van de voorbijrazende orkaan Dora. Honderden huizen gingen in vlammen op, duizenden gezinnen werden gedwongen om het eiland te verlaten. President Joe Biden heeft de ramptoestand uitgeroepen. 

Verblijf je momenteel in het getroffen gebied op Hawaï en wil je graag je verhaal delen met VRT NWS? Mail je contactgegevens (met telefoonnummer) naar oproep@vrtnws.be. 

Het dodental van de zware branden in Hawaï loopt verder op: al zeker 36 mensen kwamen om het leven. Veel inwoners en toeristen werden verrast door het snel verspreidende vuur. Door de voorbijrazende orkaan Dora stonden er sterke winden en werd het vuur aangewakkerd. Honderden huizen gingen in vlammen op, duizenden mensen moesten het eiland noodgedwongen verlaten.

Tweede keer in 4 jaar tijd

Het merendeel van de slachtoffers viel in Lahaina, een historisch stadje in Hawaï dat erg populair is bij toeristen. Naast de menselijke tol is ook de materiële schade groot. Verschillende handelspanden en woningen gingen er in vlammen op. Ook in de bekende hoofdstraat werden verschillende historische gebouwen tot as herleid.

BEKIJK - "We dachten dat we veilig waren, maar toen stak de wind op, benzinestations ontploften, boem boem boem":

Videospeler inladen...

De branden vernietigden ook het huis van Mark en Maureen Stefl, al voor de tweede keer in vier jaar tijd. "Dinsdag zagen we de vlammen voor het eerst, ongeveer een kilometer van ons huis vandaan", getuigen ze aan CNN. "Toen de wind plots opstak, was het vuur erg snel in onze achtertuin. We hebben ons huis nu opnieuw verloren, voor de tweede keer in vier jaar tijd. We hadden het net opnieuw zoals we het wilden, en dan gebeurt dit..."

De Amerikaanse president Joe Biden heeft intussen de ramptoestand uitgeroepen voor Hawaï. Dat maakt het mogelijk om federale hulp te deblokkeren voor Hawaï. Volgens experten zou er al voor miljarden euro's aan schade zijn.

BEKIJK - Weerman Bram Verbruggen: "Dora zorgde voor felle rukwinden en dat werkt een bosbrand in de hand":

Videospeler inladen...

Ziekenhuizen worden overspoeld

De vijf evacuatieplaatsen op het eiland Maui werden volgens lokale functionarissen overspoeld door mensen. Reddingswerkers moesten ook verschillende mensen redden die in de oceaan waren beland. Om aan het vuur en de rook te ontsnappen waren ze de zee in gevlucht.

Door de hevige branden zijn er ook ernstige communicatieproblemen op de eilandengroep. De elektriciteitsvoorziening en telecommunicatiediensten liggen plat, inwoners kunnen hun geliefden niet op de hoogte brengen van hun toestand.

De ziekenhuizen op het eiland worden overspoeld met patiënten met brandwonden en ademhalingsproblemen. Sommige patiënten met zware brandwonden moeten overgeplaatst worden, maar dat transport verloopt door de branden erg moeizaam.

Meest gelezen