2023 Arnold Jerocki

Actrice Sydney Sweeney over speculaties online: "Ze hemelen je op en vinden het dan heerlijk om je af te breken"

De Amerikaanse actrice Sydney Sweeney (25) reageert bij filmblad Variety op de speculaties over de politieke voorkeur van haar familie en op haar vermeende relatie met tegenspeler Glen Powell. Of hoe het publiek online en tabloids haar "verslagen doen voelen". "Het is hard toe te kijken en niet voor jezelf te kunnen opkomen."

De jonge Sweeney heeft haar strepen al verdiend in bekroonde, populaire series als "Euphoria" en "The white lotus". Ze is recent toegetreden tot het Marvel-universum ("Madame Web"), werkt aan een remake van "Barbarella" en staat momenteel volop in de aandacht met haar nieuwste film "Reality". Daarin speelt ze een klokkenluidster die door de FBI wordt gearresteerd. Met die rol slaat ze een andere weg in.

Dat is ook filmman Lieven Van Gils niet ontgaan: "Sweeney zet in "Reality" een grote stap als actrice. Ze is vooral bekend geworden als wulpse tiener, maar bewijst hier dat ze veel meer in haar mars heeft. 90 minuten lang zit de camera letterlijk op haar huid, tot ze kraakt. Sweeney draagt de hele film op haar tere schouders. Een ijzersterke vertolking."

BEKIJK - De politie zit Sweeney op de huid in "Reality"(release in België op 16 augustus):

Het feestje dat ophef veroorzaakte

Met die prestaties en erkenning komt uiteraard de roem, en daarmee gepaard de soms ongewenste aandacht. Vorig jaar kwamen op sociale media de speculaties op gang over haar achtergrond. Aanleiding waren foto's vanop het verjaardagsfeestje van haar moeder.

Genodigden leken kledij te dragen van de Blue Lives Matter-beweging (de tegenhanger van Black Lives Matter die het opneemt voor agenten, red.) en rode petjes, zoals die van oud-president Donald Trump met de boodschap "Make America great again". Met andere woorden: Sweeney zou wel eens uit een rechts, conservatief milieu kunnen komen.


Achteraf bleek de boodschap op de rode petjes niets minder dan "Make sixty great again" te zijn (want het was tenslotte een verjaardagsfeestje). De actrice reageert nu ook voor het eerst: "Er waren veel verkeerde interpretaties. De mensen op de foto's waren niet eens familie."     

Over dat andere gerucht blijft Sweeney dan weer redelijk vaag. Foto's (zie post Instagram) zwengelden aan dat ze op de set van "Anyone but you" de liefde zou gevonden hebben bij acteur Glen Powell. "Het is een rom-com (romantische komedie), dat is wat mensen willen. Het is leuk hen dat te geven."

Als familie een krantenkop wordt

Speculaties laten sporen na, stelt Sweeney. Ze zegt er zich verslagen door te voelen. De actrice is zich ook zeer bewust van interviews en quotes die verschijnen.

Het doet haar woorden wikken en wegen. "Als we twee uur praten en er zitten zes citaten in, is het moeilijk om de context mee te hebben waarover we praten en hoe we het tegen elkaar zeggen", vertelt Sweeney.

Sweeney bij de voorstelling van "Reality" op de Berlinale.

Zelf heeft ze geleerd niet te reageren op geruchten en te focussen op haar projecten. "Ik zie mijn oom reageren en denk dan: "Stop ermee." Het is zo moeilijk. Ik ben opgegroeid in een kleine stad en mijn familie snapt niet hoe het allemaal in elkaar zit." Sweeney vergelijkt het met haar film "Reality": "Het waren allemaal roddelbladen en krantenkoppen, maar niemand kende het verhaal."

Meest gelezen