Lucas Vanclooster verzet zich tegen de sloop
Dimitri Berlanger

Opnieuw dreigt een modernistische villa gesloopt te worden in Zemst

In Elewijt bij Zemst dreigt opnieuw een modernistische villa gesloopt te worden. Na de omstreden sloop van Villa Vaeck in Hofstade, is het nu de beurt aan Villa Indegracht. Ook nu wordt er geprotesteerd tegen de afbraak, maar de gemeente zegt die niet te kunnen tegenhouden omdat het gebouw niet beschermd is als monument.

In Elewijt bij Zemst dreigt opnieuw een modernistische villa te verdwijnen. Villa Indegracht is in de jaren 50 ontworpen door architect Lucien Engels. Het gebouw zou plaatsmaken voor vijf nieuwe woningen van een projectontwikkelaar. Omdat het gebouw niet beschermd is, zegt de gemeente de afbraak ervan niet te kunnen tegenhouden.

"Het gebouw is van voor de Wet op de Stedenbouw, waardoor er geen vergunning van is", reageert burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA). "Ik sta er voor open om een lijst te maken van dergelijke waardevolle gebouwen. Als er nog panden zijn die dat statuut zouden verdienen, dan hoor ik het graag. We hebben die vraag ook al gesteld aan onze Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst, maar zij kunnen daarin hulp gebruiken van experten en liefhebbers."

Protest

Oud-VRT journalist Lucas Vanclooster, die zich ook al inzette tegen de sloop van Villa Vaeck, vindt het een jammere zaak: "Het is toch zeer eigenaardig dat dit pand niet bij de gemeente gekend is. Villa Vaeck stond ook al niet op hun radar. Dan is er toch iets mis met die radar", zegt hij. "Ze gingen zogezegd ook meer opletten, maar nu zijn we een paar maanden verder, en gaat ook een ander pand zonder discussie tegen de vlakte.”

Dimitri Berlanger

Wat Vanclooster zo bijzonder vindt aan het pand? "Dat ronde raam en de schoorsteen, bijvoorbeeld. Ik vind dat abstracte kunst. Ook de trap binnenin is qua structuur geweldig, net als de kleurschakeringen. Dit is een voorbeeld van Vlaamse identiteit, dat vind je enkel hier."

Ook Dirk Engels, zoon van architect Lucien Engels, betreurt de sloop. "Maar er is niks aan te doen, omdat het pand niet beschermd is. De isolatie is er wel rampzalig slecht. Een renovatie zou handenvol geld kosten. Jammer, maar je kan ook niet alles beschermen."

Dimitri Berlanger

Meest gelezen