Gevangenispersoneel legt 24 uur werk neer in Antwerpen

De cipiers, het medisch personeel en het keukenpersoneel van de gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat leggen vanavond om 22 uur het werk neer. Aanleiding van de staking is een geval van agressie tegen een zorgmedewerker. Vrijdag om 13 uur zal al het personeel samenkomen aan de poort van de gevangenis.

Bron: BELGA

“Dit is zeker een grootschalige en breed gedragen actie”, zegt vakbondsafgevaardigde Bjorn Achten (ACV). “Wij vragen dat de directie het tuchtbeleid strikter en strenger toepast. Voorlopig zien wij hen echter geen extra maatregelen nemen. Ook het beleid van de overheid is gebrekkig.” 

Eind juli werd in de Begijnenstraat een medewerker, die dagactiviteiten organiseert met de gevangenen, aangevallen door een geïnterneerde persoon. Bij het incident zou de agressor de medewerker gebeten hebben. In totaal geraakten drie mensen gewond, waaronder twee cipiers. “Na het voorval werd de persoon eventjes verplaatst, maar dat is geen oplossing”, zegt Achten nog. “Er staan geen straffen op dit soort vormen van agressie.” 

Volgens de christelijke vakbond waren er vroeger één of twee dergelijke incidenten per jaar. Tegenwoordig zou agressie naar het personeel toe eerder een maandelijks fenomeen zijn. Het incident zou ook nogmaals aantonen dat geïnterneerden, gevangenen met een geestesstoornis, niet thuishoren in een normale gevangenis. 

Momenteel zijn er in de Begijnenstraat ook nog altijd 50 zogenaamde grondslapers, gevangenen die op een matras op de grond slapen door plaatsgebrek. De staking staat wel los van die problematiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen