Luc Weyens

Ondanks kwakkelweer verwachten Hagelandse wijnboeren goed wijnjaar: "20 procent meer druiven"

Ondanks de kwakkelzomer, verwachten de wijnboeren in het Hageland een prima wijnjaar. Tijdens de bloei was het zonnig en de regen van de voorbije periode heeft ervoor gezorgd dat de druiven goed konden groeien. Volgens wijnboer Jos Van Laer uit Bekkevoort zullen er dit jaar twintig procent meer druiven geoogst kunnen worden om wijn van te maken.

"We zijn dit jaar iets later dan normaal gestart, maar dan hebben we heel mooi weer gekregen en daarmee hebben we die latere start ingehaald", vertelt wijnboer Jos Van Laer van wijndomein Kluisberg in Bekkevoort. "De bloei was heel goed, het was warm en droog en dat heeft ervoor gezorgd dat we veel trossen hebben."

De regen van de laatste dagen deert de druiven niet, integendeel, vertelt Jos. "De regen heeft ervoor gezorgd dat de druiven veel vocht konden opnemen en lekker dik zijn geworden. Het enige nadeel dat er kan optreden, is dat de bessen door hun dikte elkaar kapot duwen. Maar in het algemeen verwachten we toch twintig procent meer druiven te oogsten om wijn van te maken."

Nog een maand goed weer

Maar Jos wil nog niet te vroeg victorie kraaien. "Een onweersbui met hagel zou nog roet in het eten kunnen gooien. Maar laat ons hopen dat we vanaf nu enkel nog goed weer hebben voor de rest van de zomer. Als we nu nog een maand goed weer hebben, dan kunnen we oogsten en dan is alles geslaagd voor ons."

Jos kweekt verschillende soorten druiven. "De wijn die het meeste succes kent, is wijn gemaakt van de pinot gris, een zeer mooie druif waarmee je heel lekkere wijnen kan maken. Maar ook van de kerner druif kan je goede wijnen maken." Tegen eind september, begin oktober zullen alle druiven geoogst zijn.

Meest gelezen