Beeld: Openbaar Ministerie

Nederlandse douane doet grootste drugsvangst ooit: meer dan 8 ton cocaïne, met straatwaarde van 600 miljoen euro 

De Nederlandse douane heeft in de haven van Rotterdam de grootste drugsvangst ooit gedaan. Het gaat om een enorme lading cocaïne van ruim 8 ton, met een straatwaarde van ongeveer 600 miljoen euro. De drugs zaten verstopt in een container met bananen uit Ecuador.

De Nederlandse douane in de haven van Rotterdam heeft 8.064 pakketten van 1 kilogram cocaïne aangetroffen in een container met bananen. De vangst werd al gedaan op 13 juli, maar werd lange tijd stilgehouden om het lopende onderzoek niet te beïnvloeden. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 600 miljoen euro. 

De drugsvangst in Nederland

Het is de grootste drugsvangst ooit in Nederland, schrijft het Openbaar Ministerie vandaag. De container was afkomstig uit Ecuador, een land in Latijns-Amerika met een slechte reputatie als het om drugs gaat, en kwam via Panama naar Rotterdam.

Ecuador ligt tussen Colombia en Peru, de grootste cocaïneproducenten ter wereld. In het land zelf mogen er dan wel geen drugsplantages zijn, het lakse beleid maakt het land erg aantrekkelijk voor de verscheping van drugs.

Een groot deel van die drugs komen ook aan in ons land, in de Antwerpse haven. Kristian Vanderwaeren - topman bij de Belgische douane - verklaarde enkele weken geleden nog dat "de cocaïnetsunami blijft toekomen". Het herkomstland bij uitstek is Ecuador. "België is niet het eindpunt van de cocaïne, eerder een logistiek punt van waaruit drugs verdeeld worden", klinkt het bij Vanderwaeren.

De douane in Rotterdam ontdekte de grote hoeveelheid cocaïne toen de container werd gecontroleerd met drugshonden en met een containerscan. De drugs werden intussen vernietigd.

Op sociale media prijst Peter van Buijtenen, directeur Douane in de haven van Rotterdam, het vakmanschap van de havenmedewerkers. "We zijn er wederom in geslaagd om samen met onze partners de drugscriminelen in de haven een flinke slag toe te brengen", zegt Van Buijtenen.

Meest gelezen